Stilstand for Norges bjørne

Brun bjørnRapport over Norges brunbjørne viser stilstand.
En bestandsopgørelse for bjørne i Norge viser en nedgangstendens, der vækker bekymring hos Naturvernforbundet, der er Norges ældste natur- og miljøorganisation. Det skriver forskning.no. Den seneste bestandsoversigt fremgår af en rapport lavet af Bioforsk Svanhovd i samarbejde med Rovdata, og angiver at Norge huser 147 brunbjørne. I 2010 var tallet 166 bjørne.

Det er imidlertid små tal og små ændringer. Det er ikke registreret store ændringer i hverken antal bjørne, udbredelsen over landet eller i fordelingen mellem køn“, siger Morten Kjørstad, leder i Rovdata til det norske nyhedsbureau NTB. Han tilføjer at tallene må anses som minimumstal, fordi det ikke er sikkert at alle individer er blevet registreret.

Norsk natur- og miljøorganisation: Stop forårsjagt på bjørne
Naturvernforbundet er bekymret over udviklingen. “Bestandene øger ikke, og det er meget bekymrende. Vi skyder for mange bjørne i Norge, og vi gør ikke nok for at øge bestanden i tråd med rovdyrforliget, siger fagleder Arnodd Håpnes fra Naturvernforbundet til NTB.

Vi mener også at Norge må lave en aftale med Sverige, sådan at Sverige skåner flere dyr langs grænsen under den lovlige bjørnejagt, der praktiseres der. Sverige har 20 gange flere bjørne end os, antageligt omkring 3.500 dyr i alt. Der må arbejdes for at flere af disse kan etablere fast ophold i Norge“, tilføjer han.

Naturvernforbundet mener at den norske regering bør afvise alle ansøgninger fra fåreavlere om forårsjagt på bjørn. Organisationen finder det uetisk at skyde bjørne, der er på vej ud af vinterhiet og kalder det en uacceptabel forvaltning af et af Norges flotteste og sjældneste dyr.

Kilder: Forskning.no /Alexander Vesatrum, NTB.

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE