Springhaler – et af Jordens ældste landlevende leddyr

De bittesmå jordbundsdyr i din have – eller potteplante, har millioner af års historie bag sig!

Springhalerne er et slags ur-insekt – og så alligevel ikke. Tidligere blev springhaler medregnet som insekter, men i dag mener man, at springhalerne udviklede sig uafhængigt af insekterne.
Man har fundet springhaler i 300 millioner år gamle lag fra Devon-perioden. I Devon levede størstedelen af klodens arter stadig i vand, selvom nogle var begyndt at søge mod land.

Springhalerne spiller en vigtig rolle som nedbrydere at organisk materiale. Du kan således finde springhaler i skovbunden, i køkkenhaven, i kompostbunken – og mange andre steder, hvor der er dødt, organisk materiale.

Navnet springhale skyldes, at der på det fjerde bagkropsled sidder et gaffelformet vedhæng, som kan slås bagud som en fjeder – og derved få dyret til at hoppe.

Der findes flere tusinde arter af springhaler. Arten Orchesella flavescens er en af de større springhaler, der kan træffes over det meste af Danmark, året rundt. Foto: © Lukas Jonaitis | Dreamstime.

Springhaler gør ingen væsentlig skade på huse eller indbo – og kan hverken bide eller stikke mennesker. Enkelte arter kan optræde som skadedyr i væksthuse, hvor de i mindre omgang kan gnave i kimplanter af f.eks. tomat. Springhaler regnes normalt ikke for betydende skadedyr.

Der er eksempler på at huse pludselig er blevet invaderet af springhaler. Dyrene kommer fra udendørs, organiske miljøer som bladdynger, mos eller kompostdynger. Det skriver Det jordbrugsvidenskabelige Fakultet. Springhaler trives kun indendørs i fugtige miljøer.

Springhaler i potteplanter.

Af og til kan man opleve små springhaler i indendørs potteplanter. Disse springhaler er ofte helt hvide. Springhalerne bekæmpes bedst ved at mindste vandingen af pottemulden, hvor springhalerne lever – eller vande i en underskål. Springhalerne tåler ikke udtørring.

Små springhaler i havejord. Foto: © Christian Weiß | Dreamstime.com.
Kilder: Aarhus Universitet, Det jordbrugsvidenskabelige Fakultet, dcapub.au.dk, Naturbasen.dk, Wikipedia. Frontfoto: © Lukas Jonaitis | Dreamstime.

Seneste fra Naturmagasinet

Ugens mest læste

Aktuelt i naturen

Fra arkivet...