Spor af sprøjtemidlet glyphosat (Roundup) i urinen hos 99 % af tyskere

traktor_pesticider2Urinundersøgelse af 2000 testpersoner i Tyskland viser at næsten samtlige har spor af Glyphosat i urinen.

Glyphosat kendes nok bedst som sprøjtegiften Roundup, der bekæmper ukrudt på marker – og hvor noget, i følge det tyske nyhedsmedie Die Welt, ender i mad og drikkevand.
En urinundersøgelse af 2000 testpersoner i Tyskland afslørede at næsten alle tyskere i testen have spor af Glyphosat i urinen, svarende til 96,6 procent, skriver Die Welt.
Hele 75 procent havde en koncentration, der er mindst fem gange højere end grænseværdien for glyphosat i drikkevand.
I følge undersøgelsen har mænd tilsyneladende flere rester i urinen end kvinder.
Det er nogle af konklusionerne i en videnskabelig undersøgelse, som den tyske Heinrich Böll Stiftung har offentliggjort umiddelbart før EU-landenes beslutning om at udskyde en stillingtagen til det udbredte ukrudtsmiddel.

Tilladelse til at markedsføre Roundup i EU udløber i 2016. Danmark stemmer for en forlængelse – modsat Sverige og Tyskland.
Tilladelsen til at markedsføre Roundup og andre glyphosatbaserede sprøjtemidler i EU udløber til sommer – og det har hidtil været planen, at EU’s 28 medlemslande i går skulle have udstedt en ny tilladelse, gældende helt frem til 2031. Det skriver Dagbladet Information.
Men videnskabelig uenighed om bl.a. den mulige kræftrisiko ved glyphosat fik på EU-mødet i Bruxelles lande som Frankrig, Holland, Italien og Sverige til at melde, at de ville stemme imod. Den danske regering, med landbruget i ryggen, vil stemme for en fornyet tilladelse.

Uenigheden på EU-mødet betyder at afgørelsen indtil videre er udskudt, men ventes at komme på dagsordenen igen i løbet af foråret. Der kan formentlig i den kommende tid ventes en hektisk lobbyaktivitet fra landbruget og den agrokemiske industri på den ene side og flere af Europas grønne organisationer på den anden.

World Health Organization (WHO) klassificerede i 2015 glyphosat som “sandsynligvis kræftfremkaldende for mennesker”.
/JN

Kilde: Die Welt, Information, bund.net.

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE