Ulveekskrementer afslører de danske ulves madvaner.
Spiser ulve æbler og kirsebær? Ja, det gør de tilsyneladende, i følge en ny dansk undersøgelse foretaget af Naturhistorisk Museum i Aarhus, Institut for Bioscience og DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet. Forskerne har indsamlet og analyseret 42 ulveekskrementer fra forskellige jyske lokaliteter, først og fremmest i Midtjylland. Alle ekskrementer er DNA-analyseret for at sikre, at ophavsdyret er ulv.
Ulven spiser primært rådyr.
Undersøgelsen konkluderer, måske ikke overraskende, at rådyr, dådyr og kronhjorte udgør størstedelen af de danske ulves føde. Også smådyr som mus indgår i fødegrundlaget. Mere overraskende er det måske at ulvene også har spist frugter som æble og kirsebær samt majs – og i få tilfælde har suppleret kosten med insekter.
Ingen husdyr
Seniorforsker Aksel Bo Madsen, DCE, fortæller, at der ikke er fundet rester af husdyr i de undersøgte ekskrementer.
”Vi har dog ved hjælp af DNA-analyserede spytprøver fra dødfundne husdyr dokumenteret, at husdyr har været på ulvens menu i Danmark. Men denne undersøgelse bekræfter vores antagelse om, at husdyr er en ubetydelig fødekilde for ulvene, hvis der hegnes på en forsvarlig måde,” siger Aksel Bo Madsen.
Kilde: DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet.