Sørgekåber og sommerfuglesukker

Byd sommerfuglene på sukker og vin. Måske får du besøg af sørgekåben – en af Danmarks største dagsommerfugle!

Med et vingefang på 7-8 cm er sørgekåben (Nymphalis antiopa) en af de største, danske dagsommerfugle. Den store sommerfugl er relativt sjælden, men af og til optræder de pludselig usædvanligt talrigt. Netop i denne sensommer ser det ud til, at der er mange tilflyvende sørgekåber fra sydøst. Sommerfuglene ses mest i Østdanmark, men der har været observationer over det meste af landet – også helt mod vest.

En sørgekåbe er blevet tiltrukket af de halvrådne æbler i haven. Foto: Agami Photo Agency, Dreamstime.com.

Sørgekåber er ligesom den mere almindelige admiral glad for alkohol. I naturen er det ofte i forbindelse med gærede frugter eller træsaft – og det betyder sukker. Admiralerne er lette at lokke, men måske er du netop nu heldig at opleve den normalt ret sjældne sørgekåbe.

Du kan lokke dem med overmodne bananer, der ofte skal være helt sorte før sommerfuglene ankommer, men også overmodne nedfaldsfrugter som æbler, blommer og mirabeller kan lokke sommerfuglene til. Du kan også lave din helt egen sommerfuglelokning som sommerfuglene kan opfange på lang afstand: rødvin med sukker! Det er ret enkelt. Se herunder hvordan:

Rødvinslokning af sommerfugle:
Hæld en billig flaske rødvin i en gryde sammen med knap et kg sukker (mindre portioner kan også gøre det). Opvarm rødvinen så sukkeret opløses. Tag nogle stof-strimler af naturmateriale (suger bedst) og læg det i blød i rødvinslagen i ca. 1 døgn. Hæng derefter stofstrimlerne op i haven, hvor der er sol og læ. Du kan alternativt også prøve at smøre lagen på en træstamme.

Læs mere om Sørgekåben.

Forsidefoto: Argenlant/Dreamstime.com.

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE