Sølvhejren yngler for første gang i Jylland

Lignende artikler

great_egret
Sølvhejren er på størrelse med en fiskehejre. Den yngler nu for første gang i Jylland – og kun for anden gang i Danmark. Foto: Mehmet Karatay, CC BY-SA 3.0, Wikimedia.

Sølvhejren yngler i Jylland for første gang.

I 2014 blev sølvhejren for første gang fundet ynglende i Danmark på øen Saltholm ud for København. Og i år er den store, hvide hejre altså nået helt op til Nordvestjylland, hvor den har etableret sig ved fuglereservatet Vejlerne. Det er kun anden gang at sølvhejren yngler herhjemme – og første gang den yngler i Jylland!
Sølvhejren (Egretta alba) er en stor, hvid hejre, der er udbredt i store dele af verden. I de senere år er den blevet mere almindelig i Danmark som træk- og sommergæst. Sølvhejren har bredt sig fra syd op igennem Europa med bl.a. en god bestand i Holland. I 2012 ynglede den eksotiske hejre i Tyskland, England og Sverige.

Ynglefund var ventet.
I Vejlerne har sølvhejren længe været ventet som ynglefugl, da den har været sommergæst i en årrække, men i år skulle det være. Reden er etableret i et bofællesskab med fiskehejrer. Begge arter ruger gerne i kolonier i høje træer.
Fundet blev gjort af ornitologen Henrik Haaning, der er fugleobservatør på Vejlerne.

Vejlernes enorme rørsumpe, kanaler og våde enge er ideel for sølvhejren, hvor den ligesom fiskehejren lever af småfisk, der fanges på lavt vand. Den tager dog også mus, mosegrise, insekter og fugleunger, hvis chancen byder sig.

Mildere klima løfter sølvhejren mod nord.
For godt 100 år siden var sølvhejren på randen af udryddelse i Europa, da den blev efterstræbt på grund af sine dekorative hvide fjer, der bl.a. fik plads i datidens damehatte. I dag er hejren i fremmarch i Nordvesteuropa, hvilket i følge flere kilder skyldes klimaforandringer. Engang overvintrede sølvhejren udelukkende i Afrika, men i dag bliver mange af fuglene i Europa vinteren over og slipper for det lange træk.
/MR
Kilder: dof.dk, dofbasen.dk, nordjyllandsfugle.dk.

Seneste artikler

Ja, tak til normal sommertid om vinteren!

Natur- og friluftsfolk vil bevare sommertid - gerne året rundt. Svenskerne og nordmændene er overvejende enige: Skrot mørketiden. Havemøblerne frem - uret frem. Havemøblerne tilbage...

Derfor får efterårsskoven røde og gule farver

Vejret påvirker skovens høstfarver. De danske løvskove kan være et farveorgie i efteråret med oktober som højsæson inden bladene smides. Afhængig af træart og vejrforhold...
ANNONCE
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close