Smag på sommerens vilde skovjordbær

Vi har samlet og nydt vilde skov-jordbær siden stenalderen

Skovjordbær er små – selv i en børnehånd.

IDanmark vokser skovjordbær (Fragaria vesca) og bakkejordbær (Fragaria viridis) vildt i naturen. De vilde bær har været eftertragtet langt tilbage i tiden. Vel lige så længe at mennesker har truffet på de røde bær, der egentligt botanisk set er stenfrugter. Man ved at også vikingerne spiste skovjordbær, da der er fundet jordbærfrø sammen med kornskaller ved en vikingeboplads nær Viborg.

Skovjordbær har været samlet af mennesker i naturen siden stenalderen.

Skovjordbær er ganske små, men velsmagende. Min egen første helt store oplevelse med skovjordbær var faktisk i Skåne i Sverige, hvor vi sov i telt i skoven. Skovbunden var fyldt med skovjordbær, der blev en stor del af dagens morgenmad. I Danmark er skovjordbær udbredt hist og her over hele landet. Jeg synes det er ret betagende hver gang jeg ser mine børn bukke sig ned efter de små, fine bær – og tænker på at sådan har børn samlet og glædet sig over de søde bær siden stenalderen.
Flere haveejere planter skovjordbær som bunddække f.eks. i bed med roser eller mindre stauder – eller blot som et vildt hjørne i haven. Skovjordbær kan bl.a. købes hos Plantetorvet (annoncelink til online butik).

Forædlede jordbær

Ligesom æblerne i supermarkederne i dag er noget helt andet end det oprindelige vilde skov-æble, så er sommernationalspisen jordbær med fløde nogle helt andre store bær end vores oprindelige, vilde jordbær. De jordbær, vi dyrker i dag, stammer fra krydsninger, der oprindeligt er hentet fra Nord- og Sydamerika i 1600 og 1700-tallet.

Modne skovjordbær blev også nydt af vikingerne – og kan stadig findes en god højsommerdag i skoven.

Trække jordbær på strå

De vilde jordbær blomstrer i maj-juni og stenfrugterne er modne i juli. En hyggelig sommerbeskæftigelse med børn på tur, er at trække jordbær på strå. Jeg vil tro at børn har hygget sig med denne beskæftigelse længere tilbage i tiden end nogen kan huske.

En hyggelig sommerbeskæftigelse er at trække skovjordbær på strå. Foto: Monika Gn, Dreamstime.com.

Kilder: lex.dk, wikipedia, Kristeligt Dagblad, gastrofun.dk. Forsidefoto: Monika Gn, Dreamstime.com.

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE