Små røde æbler på egetræer?

Lignende artikler

Galæble på egetræ.

Egetræets gal-æbler.

En læser undrer sig over de rød-grønne “bær”, som hun igen i år har fundet talrigt på et egetræ. “Vi er nogle stykker i en lille “old girls”-motionsgruppe, der holder af at vandre i naturen. Vi holder ofte en pause ved netop dette egetræ“, skriver Lisbeth. “Her har vi bemærket nogle sjove, runde, hårde grønne og røde frugter, der hænger på nogle af egetræets blade“. Hvad kommer de af?, spørger hun.
Svaret er galæbler! Den er en lille hveps med det videnskabelige navn Cynips quercusfolii, der står bag.

Galæbler kan stadig købes kommercielt til brug for garnfarvning.

Det er faktisk et ret fantastisk naturfænomen. Den klækkede larve fra hvepsen udskiller stoffer, som påvirker egetræets (egebladets) celledeling, så der skabes en svulst, galæblet, som er både levested og fødegrundlag for larven.
Historisk set har disse galæbler været udnyttet til fremstilling af såkaldt jerngallus-blæk og tørrede galæbler kan stadig nogle steder købes kommercielt til brug for garnfarvning. Gallerne farver garnet mørkt.
Larven udvikler sig til en lille sort hveps, der overvintrer inde i galæblet.
/NL

Tværsnit af galæble. Den lille hveps overvintrer i gallen. Til højre et nærbillede af hvepsen. Foto: Wofl, CC BY-SA 2.5, Wikipedia.

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,115FansLike
2,504FølgereFølg

Seneste artikler

Gråsisken på gennemrejse

Med ét bliver trækronerne levende. Finkefugle i hundredetal går synkront på vingerne henover birkesumpen. Det er gråsiskener fra nord på gennemrejse! Af Marianne Riis Vi...

Boganmeldelse: På sheltertur

På sheltertur. En guide til nære oplevelser i naturen. Læst og vurderet af Niels Dahlin Lisborg Friluftsliv har fået et stigende tag i den danske befolkning....

Naturen i december

December er årets mørkeste tid og dog også måneden, hvor mørket vender og dagene langsomt begynder at tiltage i længde. December er opkaldt efter...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close