Skumcikader og gøgespyt

Lignende artikler

Hvem spytter i græsset?
Når man i sommerhalvåret går en tur i skoven eller på engen, ses nede i græsset ofte store, hvide “spytklatter”, der hænger på blade og stængler. Ret ulækkert ved første øjekast, men hvem står egentlig bag disse klatter?

Gøgespyt
Svaret er skumcikaden – eller rettere skumcikadens larve (nymfe). En lille, lysegrøn fyr på kun 5-6 mm. Cikadenymfen producerer “spyttet” ved at afgive en væske, der blæses fuld af luftbobler gennem nymfens bagerste åndehuller. Fænomenet kaldes populært for “gøgespyt” (snydespyt). Skummet beskytter nymfen mod udtørring og fjender. Skumcikaderne synger ikke ligesom de sydlandske sangcikader.

Fjerner man forsigtigt skummet afsløres den grøngule cikade-nymfe og dermed svaret på hvem der spytter i græsset.
Fjerner man forsigtigt skummet afsløres den grøngule cikade-nymfe og dermed svaret på hvem der spytter i græsset.

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,113FansLike
2,494FølgereFølg

Seneste artikler

Kæmpe genprojekt afdækker fuglenes evolution siden dinosaurerne

Forskere fra bl.a. Københavns Universitet er i færd med at kortlægge alle fugles genetiske arvemateriale, der skal afsløre fuglenes evolution siden dinosaurerne. Fuglene udviklede...

Motion gør dig stærkere mod corona

Undersøgelser viser at motion styrker din krops forsvarslinjer mod virus. Endnu en grund til at spænde vandrestøvlerne på og tage ud på tur. Af Marianne...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close