“Skrigende” dyndknirker-bille fundet på Langeland.

Den i Danmark sjældne dyndknirkerbille er kun tidligere fundet tre steder i Danmark, så det var et særsyn, der mødte Miljøstyrelsens medarbejder Kim Pless-Schmidt da han i sit net opdagede en gul og sort bille, der lavede knirkelyde.

Dyndknirkeren (Hygrobia hermanni) laver knirkelydene med sin bagkrop, hvor den gnider en skarp kant mod undersiden af sine dækvinger. Billen blev i 2020 for første gang fundet i Danmark – tæt på Kliplev i Sønderjylland. Efterfølgende er billen fundet på tre andre lokaliteter: Kolding, Ærø og nu også på Langeland, oplyser Miljøstyrelsen.
Billens indvandring til Danmark tilskrives det mildere klima, der også får andre arter til at trække mod nord. Billen lever i vand, men kan flyve ligesom vandkalve-biller.

Det er muligt at arten er udbredt på andre lokaliteter, men endnu ikke fundet.

Dyndknirker, Hygrobia hermanni, er en billeart i familien Hygrobiidae. Den findes i det sydlige og vestlige Europa og Nordafrika i stillestående og mudret vand. Den er i stand til at lave en høj, knirkende lyd – og har deraf i England fået tilnavnet “skrigende” bille. Kilde: Wikipedia.

Kilde: Miljøstyrelsen. Foto: Kim Pless-Schmidt/Miljøstyrelsen.

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE

Naturvejleder