Skræmmende blik fra falske øjne

Aftensværmerne – sommernattens store flyvere.
Aftensværmerne hører til vores største, hjemlige natsommerfugle. De er ofte betagende alene i kraft af deres størrelse f.eks. kan snerlesværmeren og ligustersværmeren nå et vingefang på op til 12-13 cm!
Hen under aften når mørket sænker sig, begynder de store aftensværmere at flyve ud haverne, hvor de opsøger blomster og suger nektar med deres lange snabler. Nogle arter har mere end 10 cm lange sugesnabler! Aftensværmerne står stille i luften på svirrende vinger, næsten ligesom kolibrier.

Dueurtsværmerens larve har store, falske øjne på forkroppen til at skræmme fjender.
Dueurtsværmerens larve har store, falske øjne på forkroppen til at skræmme fjender.

Falske øjne skræmmer fjender.
Blandt aftensværmerne er der også nogle arter, der har udviklet et særligt skræmmeforsvar over for fjender. Det gælder f.eks. larven af dueurtsværmeren, der har store, falske øjne på kroppen, der skal skræmme fjender fra at spise den. Den kan hæve forkroppen på slangemanér og trække hovedet ind i forkroppen så de store snydeøjne på forkroppen bliver endnu større.

En anden aftensværmer, aftenpåfugleøje, bruger samme trick. Ikke som larve, men i voksenstadiet (imago), hvor det siddende insekt blotter de nederste vinger, hvis den forskrækkes eller føler sig truet. Derved fremstår to store, stirrende “øjne”, der sender et advarende blik til den indtrængende fredsforstyrer.

Aftenpåfugleøje gør ikke meget væsen af sig med sine natgråfarver, men forskrækkes den blottes de store skræmmeøjne på undervingerne.
Aftenpåfugleøje gør ikke meget væsen af sig med sine natgråfarver, men forskrækkes den blottes de store skræmmeøjne på undervingerne.

Nogle planter har tilpasset sig aftensværmerne. Det gælder bl.a. kaprifolium, der dufter særligt kraftigt henunder aften for netop at tiltrække aftensværmerne, der med deres lange snabel kan nå ned i blomstens dybe kronrør. Prøv at gå forbi blomstrende kaprifolium en højsommeraften – duften er meget intens – og måske møder du en af sommerens store aftensværmere stå stille i luften på svirrende vinger.
/NL

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE