Skovflåt mistænkes for at stå bag høj dødelighed hos får i Norge.
En stor dødelighed hos norske lam i Møre og Romsdal Amt skyldes ikke kun rovdyr. Op mod en tredjedel af lammene i en fåreflok kan miste livet uden at der har været et rovdyr på spil. Skovflåten mistænkes for at stå bag. Det skriver Forskning.no.
Flåtbid resulterer i svækkede lam
Flåtbid hos får kan føre til flåtfeber (eng: tick-borne fever, no: sjodogg) som forårsages af bakterien Anaplasma phagocytophilum. Sygdommen giver høj feber og svækker immunforsvaret.
I Norge bliver ca. 300 000 lam hvert år smittet, men de dør ikke nødvendigvis, siger flåtforsker Lise Grøva fra norske Bioforsk til Forskning.no. Flåtfeber er i sig selv ikke dødelig, men immunforsvaret bliver så svækket at fårene bliver syge af sygdomme de normalt kan overkomme.
Ledbetændelse er den hyppigste følgesygdom. Desuden kan aborter og midlertidig sterilitet være en konsekvens af sygdommen.
Den direkte dødsårsag som følge af flåtfeber er ofte en pasteurella-infektion, som er en bakteriesygdom. Fåret dør af blodforgiftning med betændelse i lunger, hjerte eller fordøjelsesorganerne. I visse dele af Norge, hvor sygdommen er særligt udbredt, anbefales vaccination mod pastuerella.
Kan også smitte mennesker
Bakterien Anaplasma phagocytophilum kan også smitte mennesker gennem flåtbid, men der er et begrænset kendskab til forekomster og konsekvenser hos mennesker, der er blevet smittet. ”Man antager at smitte kan føre til influenzalignende tilstande. Hos mennesker med nedsat immunforsvar kan en infektion resultere i lungebetændelse, men ingen er, så vidt vides, døde af sygdommen”, oplyser Lise Grøva fra Bioforsk.
Kilder: Forskning.no. Redigeret og oversat til dansk af Jesper Nielsen.