Skorstensfejeren – den sorte måler!

Lignende artikler

sort_maaler“Skorstensfejeren”

Sort måler (Odezia atrata) eller chimney Sweeper (skorstensfejeren) som den så passende hedder på engelsk, er en lille sort sommerfugl, som tilhører målerfamilien. Og den kan da også godt minde lidt om en som har været på besøg i den nærmeste skorsten med sin sorte eller mørkebrune farve. Kun de fine hvide vingespidser afslører, at det ikke er tilfældet.

Natsværmer, men aktiv om dagen.
Den sorte måler er en natsværmer. De fleste natsværmere er, som navnet hentyder til, aktive om natten. Men nogle arter som eksempelvis den sorte måler flyver om dagen. Den bliver derfor ofte antaget for at være en dagsommerfugl, hvilket dog ikke er korrekt og dens nærmeste slægtninge tilhører da også nogle af de natsværmere som er aktive om natten. Men hvordan kan så kende forskel på en natsværmer og en dagsommerfugl?
Jo, natsværmerne og møl, som tilhører samme gruppe af sommerfugle, har anderledes følehorn end dagsommerfuglene. Deres følehorn er nemlig formet som fjer eller tråde, hvorimod dagsommerfuglenes følehorn er kølleformede.
Et andet kendetegn er vingerne i hvileposition. Hos dagsommerfuglene er de sammenklappet mod hinanden over ryggen eller de holdes fladt udbredt. Det er meget sjældent hos natsværmerne. Her benyttes der for det meste andre forskellige stillinger.

Den sorte måler hører til natsommerfuglene, der bl.a. kendes ved at deres følehorn er formet som fjer eller tråde, hvorimod dagsommerfuglenes følehorn er kølleformede. Foto: Marianne Riis/NaturGrafik.
Den sorte måler hører til natsommerfuglene, der bl.a. kendes ved at deres følehorn er formet som fjer eller tråde, hvorimod dagsommerfuglenes følehorn er kølleformede. Foto: Marianne Riis/NaturGrafik.

[quote_box_center]
FAKTA OM SORT MÅLER:
Den har et vindefang på 22-26 mm.
Den voksne sommerfugl flyver i juni og juli.
Æggene bliver til larver omkring juli og den overvintrer på vild kørvel og hulsvøb indtil maj.
Sort måler er almindelig og ret udbredt i Danmark, dog flest i Jylland.
Den forekommer oftest mange på samme område, hvor vild kørvel og hulsvøb findes.[/quote_box_center]

MR/

Kilder: Moths of Great Britain and Ireland, British Wildlife Publishing, Fugleognatur.dk

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,114FansLike
2,506FølgereFølg

Seneste artikler

Gråsisken på gennemrejse

Med ét bliver trækronerne levende. Finkefugle i hundredetal går synkront på vingerne henover birkesumpen. Det er gråsiskener fra nord på gennemrejse! Af Marianne Riis Vi...

Boganmeldelse: På sheltertur

På sheltertur. En guide til nære oplevelser i naturen. Læst og vurderet af Niels Dahlin Lisborg Friluftsliv har fået et stigende tag i den danske befolkning....
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close