Små søuhyrer i danske vandhuller.
På nært hold ligner den et uhyre, der kunne være med i en science fiktion-film. Det er skorpionstægen (Nepa cinerea), der lurer efter byttedyr i vandkanten i det lave vand eller gemmer sig i mudderet tæt ved bredden – klar til et overraskelsesangreb.
Skorpionstægen kan måle op til 4 cm, men selv i den størrelse ser den ikke ud som en man har lyst til at tage i hånden. De kraftige, kloagtige forben får den til at minde om en skorpion og den lange brod på bagkroppen ligner noget, der kan stikke fælt!
Den har dog intet med en skorpion at gøre – og brodden er i virkeligheden et langt ånderør som dyret bruger til at hente ilt over vandoverfladen – lidt ligesom en dykker, der snorkler. Alligevel skal man dog vogte sig lidt for at tage den i hænderne.
Kan stikke mennesker, hvis den tages i hånden.
Skorpionstægen har en stikkende sugesnabel som den bruger til at udsuge sit bytte. Typisk andre vandinsekter, haletudser eller endda små fisk. Den borer sugesnabelen ned i sit offer som et sugerør og udsuger simpelthen sit bytte. Samme stiksnabel kan også bruges til at stikke mennesker, hvis vi tager den op i hånden! Den stikker dog sjældent mennesker, hvis den håndteres forsigtigt. Stikket kan dog gøre ganske ondt!
Skorpionstægen er et insekt, der hører til ordenen af næbmunde. Den har skjulte vinger under dækskjoldet – og kan faktisk flyve, men det sker sjældent. Skorpionstægen kan opleves i søer og vandhuller fra tidlig forår til følgende vinter. Den overvintrer i vandet.
/NL
Kilde: Naturporten.dk, Wikimedia, visitaqua.dk, lifeinfreshwater.net