Skorpionstægen – søens skjulte rovdyr.

Lignende artikler

skorpionstaege

Små søuhyrer i danske vandhuller.

På nært hold ligner den et uhyre, der kunne være med i en science fiktion-film. Det er skorpionstægen (Nepa cinerea), der lurer efter byttedyr i vandkanten i det lave vand eller gemmer sig i mudderet tæt ved bredden – klar til et overraskelsesangreb.

Skorpionstægen kan overfladisk minde lidt om en skorpion. deraf navnet.
Skorpionstægen kan overfladisk minde lidt om en skorpion. deraf navnet.

Skorpionstægen kan måle op til 4 cm, men selv i den størrelse ser den ikke ud som en man har lyst til at tage i hånden. De kraftige, kloagtige forben får den til at minde om en skorpion og den lange brod på bagkroppen ligner noget, der kan stikke fælt!

Den har dog intet med en skorpion at gøre – og brodden er i virkeligheden et langt ånderør som dyret bruger til at hente ilt over vandoverfladen – lidt ligesom en dykker, der snorkler. Alligevel skal man dog vogte sig lidt for at tage den i hænderne.

En vel kamufleret skorpionstæge har grebet en vandbænkebider.
En vel kamufleret skorpionstæge har grebet en vandbænkebider.

Kan stikke mennesker, hvis den tages i hånden.
Skorpionstægen har en stikkende sugesnabel som den bruger til at udsuge sit bytte. Typisk andre vandinsekter, haletudser eller endda små fisk. Den borer sugesnabelen ned i sit offer som et sugerør og udsuger simpelthen sit bytte. Samme stiksnabel kan også bruges til at stikke mennesker, hvis vi tager den op i hånden! Den stikker dog sjældent mennesker, hvis den håndteres forsigtigt. Stikket kan dog gøre ganske ondt!

Skorpionstægen er et insekt, der hører til ordenen af næbmunde. Den har skjulte vinger under dækskjoldet – og kan faktisk flyve, men det sker sjældent. Skorpionstægen kan opleves i søer og vandhuller fra tidlig forår til følgende vinter. Den overvintrer i vandet.
/NL

Kilde: Naturporten.dk, Wikimedia, visitaqua.dk, lifeinfreshwater.net

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,113FansLike
2,494FølgereFølg

Seneste artikler

Boganmeldelse: På sheltertur

På sheltertur. En guide til nære oplevelser i naturen. Læst og vurderet af Niels Dahlin Lisborg Friluftsliv har fået et stigende tag i den danske befolkning....

Kæmpe genprojekt afdækker fuglenes evolution siden dinosaurerne

Forskere fra bl.a. Københavns Universitet er i færd med at kortlægge alle fugles genetiske arvemateriale, der skal afsløre fuglenes evolution siden dinosaurerne. Fuglene udviklede...

Motion gør dig stærkere mod corona

Undersøgelser viser at motion styrker din krops forsvarslinjer mod virus. Endnu en grund til at spænde vandrestøvlerne på og tage ud på tur. Af Marianne...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close