
Så blomstrer de smukke og velduftende syrener og det er tid til at lave syrensaft. Den bliver ikke mindre dejlig af, at blive serveret med danskvand, isterninger samt lidt pynt af friske blomster eller en skive citron. Blandet sammen med hvidvin er det en både smuk og velsmagende velkomstdrink. Har du børn er det ofte et hit at lave frys selv is af saften. Smagen er ofte let parfumeret, men kan variere i både smag og udseende afhængig af hvilke syrenblomster man bruger.
Hjemmelavet syrensaft.
Ingredienser:
- Ca. 40 klaser syrenblomster.
- 3 økologiske (ikke sprøjtede) citroner.
- 60 g citronsyre.
- 2½ l kogende vand.
- 1,5 – 1,8 kg sukker (afhængig af hvor sødt man ønsker saften).
- Man kan tilsætte lidt atamon (¼ tsk.) hvis man ønsker længere holdbarhed. Her hos os drikkes/fryses det indenfor få dage og derfor er det ikke nødvendigt med atamon.

Fremgangsmåde:
Blomsterne ribbes af stænglerne og skylles let. Citronerne skylles og skæres i skiver. Blomster og citronskiver lægges i en skål sammen med sukker og citronsyre. Hæld det kogende vand over og rør let i det til sukkeret er opløst. Hvis man ønsker at tilsætte atamon er det nu det røres i blandingen. Dæk skålen med husholdningsfilm og stil den på køl i 3 dage. Herefter sies saften og hældes på rene, skoldede flasker.
Husk at det skal opbevares på køl.

Fakta om Almindelig Syren (Syringa Vulgaris):
- Syren kan blive op til 6 meter højt.
- Syrener findes ofte i haver og i vildhegn i naturen eller langs veje.
- Den blomstrer i maj-juni med lyslilla, lilla eller hvide blomster.
- Den er almindelig i Danmark.
- Hvis blomsterne står på privat jord, skal man spørge ejeren om lov inden man høster syren.
- Benyt ikke syren, der står langs vejene pga. forurening.
MR/
Kilde: www.plantepusherne.dk, www.mainlifestyle.dk, www.isabellas.dk