Sjælden, dansk kongeørn fundet skudt ved Limfjorden!

Kongeørn. Foto: Juan Lacruz CC BY 3.0, Wikimedia
Kongeørn. Foto: Juan Lacruz CC BY 3.0, Wikimedia

Kongeørnen som var næsten 7 år gammel, er fundet vest for Hals, ikke langt fra et af de tre faste ynglelokaliteter for kongeørne i Danmark. Røntgenfotografering viser, at der sad mindst 20 hagl i den sjældne og totalfredede ørn.

Bevidst handling.
Ifølge Knud Flensted som er biolog i Dansk Ornitologisk Forening (DOF), er der ikke tvivl om, at gerningsmanden var bevidst om sin handling. Det begrunder han med, at skuddet må være affyret på tæt hold, da der sidder mange hagl i fuglen og de sidder tæt. Han synes endvidere, at det er både trist og bekymrende, at der er mennesker som har et sådan had til rovfugle, at de skyder en både totalfredet og sjælden fugl. Udover hagl i kroppen var halen knækket og højre vinge ødelagt.
Ifølge Jan Tøttrup Nielsen som ringmærkede den nu døde kongeørn i 2009, er det ikke muligt, at afgøre præcist hvor i lokalområdet, at ørnen er blevet skudt. Kongeørnen har været død i et par måneder.
DOF vil anmelde ørnedrabet til politiet.

Kun få ynglepar i Danmark.
Mange rovfugle som eksempelvis havørnen, har i den senere tid været i fremgang i Danmark. Det er dog ikke gældende for kongeørnen. Det til trods for, at der ifølge rovfugleeksperter, er flere oplagte ynglesteder rundt om i landet. Alligevel er ynglebestanden herhjemme begrænset til tre skovområder i den nordøstlig del af landet. To af ørnenes yngleskove er lukket for publikum for at undgå forstyrrelser.
I løbet af 16 ynglesæsoner har de danske kongeørne fået 34 unger på vingerne, men alligevel vokser bestanden ikke.

Her kan du læse mere om kongeørnen.
MR/

Kilde: DOF

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE