Den hurtige og smukke Sekspunktet kvikløber!

Sekspunktet kvikløber hører til blandt de smukkeste og hurtigste løbebiller i Danmark. Foto: @entomart wikimedia

Den danske natur er fantastisk med en masse skønne og spændende arter og når det kommer til navngivningen af arterne kommer kreativiteten nogle gange i højsæde.

Lange og uforståelige navne.

Nogle danske artsnavne kan undre som eksempelvis Egespinderen som trods sit navn stort set ikke findes på eg eller Cigargallefritfluen, hvis navn kræver lidt koncentration at udtale eller brillesangeren som jo ikke bærer briller. Nogle gange er der dog logik bag navngivningen som eksempelvis hos Lakrød møgbille som både har farven rød og er en bille der elsker møg.
I de kommende tid sætter vi fokus på nogle af de dyrearter i den danske natur som har sjove, lange eller blot underlige artsnavne. Den første art i denne tema-række er en løbebille.

Sekspunktet kvikløber (Agonum sexpunctatum).

Sekspunktet kvikløber hører klart til blandt de flotteste biller, men også blandt de hurtigste. Føden består af smådyr som eksempelvis mider, springhaler og tovinger. Den kan ses i enge og moser med fugtig bund, gerne solrige steder og billen er fundet i de fleste dele af landet. Det er primært i perioden april til august, hvor man kan være heldig at møde Sekspunktet kvikløber.

Vidste du;

At løbebiller spytter en stærk ildelugtende fordøjelsesvæske, der ligner lidt blod? Det gør dem mindre attraktive at spise.

Fakta om Sekspunktet kvikløber:
  • Den er 7-9 mm lang.
  • Hovedet og pronotum (foreste led af brystpartiet) er kraftig metalgrønne, men ben og følehorn er sorte. Dækvingerne er kobberrøde med grøn kant yderst.
  • Pronotum har rundede sider og baghjørner og så er det ca. ½ gang bredere end det er langt.
  • Løbebillens dækvinger har 4-8 puktgruber.
  • Den kan forveksles med Fintstribet kvikløber som dog har lyse skinneben.
  • Den er almindelig i Danmark.

MR/

Kilde: vestrehus.dk, fugleognatur.dk, Insekter i Danmark af Morten D.D. m.fl. Featured billede: Sekspunktet kvikløber, Foto: Martin Andersson CC BY-SA 3,0, Wikimedia

Tema: I de kommende tid sætter vi fokus på nogle af de dyrearter i den danske natur som har sjove, lange eller blot underlige artsnavne.

 

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE