Sådan samler og sylter du havtorn!

Lignende artikler

Havtorn kaldes også for Nordens citron grundet sin lettere syrlige smag – rig på c-vitaminer. At sanke havtorn kræver lidt øvelse, men når man først finder melodien går det fint og det fine orange bær er bestemt besværet værd. En nem og god opskrift med havtorn er syltede havtorn.

At plukke havtorn:

Det kan være temmelig svært at få fat på de eftertragtede havtorn når de sidder og lyser på buskene. For det første er de godt beskyttet af lange torne og for det andet er det ret bløde bær, der er godt fæstet på grenene. Den nemmeste måde er at klippe nogle at mest bærfyldte grene af med en grensaks og smide dem i fryseren når man kommer hjem. Dagen efter kan de nemt bankes af med en grydeske eller en gaffel. Jeg har også haft succes med at tage en gaffel med på sanketuren (det fungerer bedst når det er koldt og bærrene er lidt hårde), så kan man få dem af grenene med gaflen.

Ingredienser til syltning:

  • Et par håndfulde havtorn
  • 1½ dl. Økologisk rørsukker (andet sukker kan også bruges)
  • 1½ dl. Vand
  • Patentglas eller lignende glas med et tætsluttet låg.

Fremgangsmåde:

Vand og sukker kommer i en gryde og koges op indtil at sukkeret er smeltet. De rene havtorn puttes i et rent patentglas og sukkerlagen hældes over. Husk at skrue låget på straks imens det er varmt. De syltede bær er bedst hvis de får lov til at stå 2-3 uger.

Der findes flere forskellige måder at sylte havtorn på. En anden metode går blandt andet ud på, at blande havtornbær og sukker og koge det op. Herefter puttes det på glas. Den måde har jeg endnu til gode, men det må afprøves næste gang at sanketuren byder på havtorn.

Havtorn er en hårdfør busk, der ofte ses langs kysten.

HUSK at hvis du ikke har egen havtorn i haven og skal ud og sanke på andres grund skal du have tilladelse til at klippe af buskene. Havtorn vokser ofte langs kysten, der hovedsageligt ejes af staten og administreres af Naturstyrelsen. Her er det tilladt at plukke til eget forbrug.

MR/

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,114FansLike
2,501FølgereFølg

Seneste artikler

Boganmeldelse: På sheltertur

På sheltertur. En guide til nære oplevelser i naturen. Læst og vurderet af Niels Dahlin Lisborg Friluftsliv har fået et stigende tag i den danske befolkning....

Naturen i december

December er årets mørkeste tid og dog også måneden, hvor mørket vender og dagene langsomt begynder at tiltage i længde. December er opkaldt efter...

Lav nemt selv brændte mandler over bål eller grill.

Brændte mandler hører normalt julen til, selvom de er lækre året rundt. Den traditionelle juleknas tilberedes ofte udendørs på markeder eller ved boder på...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close