Sådan holder du vandet frostfrit i fuglebadet

Fuglene har også brug for vand om vinteren. Det er en hel fornøjelse at se fuglene drikke og bade. Her en rødhals. Foto: Suerob/Dreamstime.com.

Det er populært at fodre fuglene i haven om vinteren, men fuglene har også brug for vand. Det sidste kan godt være en udfordring når termometret viser minusgrader.

Behov for vand året rundt.

Fugle har behov for adgang til vand året rundt, både når det er varmt, men også når det er frysende koldt. I frostperioder kan det dog være en udfordring at sikre drikkevand i havens fuglebad, for hvordan undgår man, at vandet fryser? Der er flere løsninger.

Fuglebade med tilhørende varmelegeme.

I dag er det muligt, at købe varmeplader til fuglebade med et begrænset elforbrug som kan opvarme vandet så det holdes frostfrit. Man kan eventuelt koble et tænd/sluk ur til så det kun er i dagtimerne, at varmekilden er tændt.
Nogle anvender en billig varmeplade, der er udviklet til at holde drikkevand til høns frostfrit. Ryom varmepladen (annoncelink til Byghjemme.dk) er til udendørsbrug (Dog må der ikke komme fugt i stikket mellem 24v adapteren og 220v stikket) og har en skridsikker overflade.

Hæv varmepladen lidt fra jorden (fugt) f.eks. med en træklods og stil et mindre metal- eller plastikfad på varmepladen. Brug evt. en zinkbakke fra Zinkbakken.dk (annoncelink til butik).

Lav din egen varmekilde med stearinlys.

Et stearinlys – fire sten og evt. en gammel grillrist, hvis ikke fuglebadet kan støtte på stenene.
Fuglene har brug for vand også når det fryser. Her bliver granit-fuglebadet opvarmet med et stort myggelys, men andre typer stearinlys kan også bruges. Nemt og enkelt.

Man kan selv lave en anordning som både kan være en nem og billig løsning. Lav en cirkel eller firkant med sten (brosten eller andre lidt kraftige sten). De skal stå tæt sammen så vinden ikke blæser lysene ud, men også så fuglene ikke kommer ind til lysene. Det er dog vigtigt, at lysene får lidt luft tilført, for ellers kan de ikke brænde. Sæt en metalplade, rist eller lignende ovenpå stene som kan tåle varmen fra flammen og øverst stilles fuglebadet, der også skal kunne tåle varmepåvirkning fra lysene. Et granit-fuglebad er her optimalt.
Lysene vil holde vandet frostfrit afhængig af hvilken type stearinlys der benyttes. Hvis det kun er omkring frysepunktet vil det ofte være nok med fyrfadslys.

Varmekilde med pære.
En isoleret krukke kan også holde vandet til fuglene frostfrit. Foto: Jørgen Agergaard Riis

Man kan også lave en anordning med en elpære som varmekilde. Den fungerer lidt som nogle af de færdigkøbte fuglebade, der kan opvarme vandet, men her laver man det bare selv. Hvor stort et elforbrug man får afhænger blandt andet af isolering samt pærens størrelse.
Her kommer et eksempel på hvordan den kan laves med god isolering. Her er det en lerkrukke på et stativ men en helt almindelig krukke på jorden kan også bruges.

Krukkens bund og sider er isoleret med ca. 5-10 cm glasuld. Ovenpå isoleringen ligger en fatning med en 25 Watt pære (temp. under -5 kræver en lidt kraftigere pære). Der er brugt en porcelænsfatning da den kan tåle høj varme. Der er lavet et lille hul i krukken som ledningen kan komme ud af (kobles til en udendør kontakt. Huller og revner er efterfølgende lukket med fugemasse for at vand ikke skal trænge ned til pæren og isoleringen. Ulempen ved denne er, at fugemassen skal fjernes når der skiftes pære.
Man kan også blot bruge stanniol i stedet for glasuld. Her skal den blanke side vende indad. Forbruget er her lidt højere, men den skal selvfølgelig kun i brug når det er frostvejr.

MR/

Kilde: dof.dk, VisitNature.

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE