Rovfisk i trækronerne ved Silkeborg

Lignende artikler

Der er for få store gedder som denne. Det vil Naturstyrelsen lave om på ved at give geddeynglen bedre skjulesteder.
Der er for få store gedder som denne i Silkeborgsøerne ved Svejbæk. Det vil Naturstyrelsen lave om på ved at give geddeynglen bedre skjulesteder.

Gedde-børnehaver i trækronerne.

Et ønske om at sikre at en større del af geddens fiskeyngel bliver til store fisk har fået Naturstyrelsen til på bævermanér at fælde træer i vandkanten. Når træernes kroner vælter ud i vandet er de nemlig fine skjulesteder for fiskeynglen.
Når sultne aborrer går til angreb, skal geddens fiskeyngel ikke længere lede forgæves efter et sted at skjule sig. De skal i stedet kunne søge skjul i de fældede træers labyrinter af grene og kviste og dermed undgå at blive spist. Det skriver Naturstyrelsen.dk.
Naturstyrelsen har netop fældet en håndfuld birke- og elletræer ud i Silkeborgsøerne ved Svejbæk. Den utraditionelle træfældning er led i et forsøg med DTU Aqua og de lokale sportsfiskere.

Nyklækkede fisk kan skjule sig i træernes grene. Foto: Naturstyrelsen.
Nyklækkede fisk kan skjule sig i træernes grene. Foto: Naturstyrelsen.

Flere store rovfisk, færre fredfisk, flere dyreplanktion og færre alger.
Hvis flere gedder overlever, vil det gavne søens økosystem da de store gedder æder nogle af de fisk, der forringer vandkvaliteten.
De såkaldte fredfisk som f.eks. skaller, spiser dyreplankton som igen spiser alger. Rovfiskene reducerer fredfiskene. Derved bliver der flere dyreplankton og færre alger – som igen betyder mere klart vand med mulighed for lys til bunden. Når bundplanterne får lys, kan de producere ilt ved fotosyntese og derved ilte bundvandet.

Flere store gedder kan også reducere fænomenet tusindbrødre, der er en betegnelse for samfund af fisk, især aborrer, hvor store mængder af små individer lever sammen. Fænomenet tusindbrødre ses ofte i søer, hvor der mangler store rovfisk.

“Geddernes yngel savner gode gemmesteder, hvor småfiskene kan være i fred. Resultatet er, at søens økosystem kommer ud af balance, fordi for få gedder vokser sig store. Det håber vi at ændre ved lave en slags gedde-børnehaver i trækronerne”, forklarer projektleder Anne Gro Thomsen fra Naturstyrelsen i Søhøjlandet.

Når fiskeynglen bliver klækket til april, tæller DTU Aqua fiskene i trækronerne for at se, om træerne har den ønskede effekt.
/JN
Kilde: Naturstyrelsen.

Seneste artikler

Ja, tak til normal sommertid om vinteren!

Natur- og friluftsfolk vil bevare sommertid - gerne året rundt. Svenskerne og nordmændene er overvejende enige: Skrot mørketiden. Havemøblerne frem - uret frem. Havemøblerne tilbage...

Derfor får efterårsskoven røde og gule farver

Vejret påvirker skovens høstfarver. De danske løvskove kan være et farveorgie i efteråret med oktober som højsæson inden bladene smides. Afhængig af træart og vejrforhold...
ANNONCE
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close