Rotter kan udvise empati

Rotter kan udvise hensyn og empatiRotter hjælper artsfæller i nød.

Japanske forskere har opdaget, at rotter er mere uselviske end hidtil antaget, og vil redde andre medlemmer af deres art, selv om dette ikke er specielt til egen fordel.
For eksempel hvis en rotte er i fare for at drukne vil andre rotter forsøge at række ud med en hjælpende pote for at redde den. Dette syntes især at gælde for rotter, der havde erfaring med en lignende farlig situation selv. Det oplyser Nobuya Sato, der sammen med kolleger fra Kwansei Gakuin University i Japan har offentliggjort undersøgelserne i tidsskriftet Springer’s journal Animal Cognition.

Satos forskerhold gennemførte tre forsøg med et vandbassin. Rotter kan ikke lide at blive gennemblødt, men via svømning i bassinet kunne dyrene få adgang til et tørt og sikkert område i buret, men kun hvis en rotte i buret åbnede døren for den tilsvømmende rotte.

Holdet opdagede, at rotterne hurtigt lærte at hjælpe deres artsfæller ved at åbne døren i buret og frelse den tilsvømmende rotte op i sikkerhed. Rotterne åbnede kun døren når der var behov for det.

Lærer hurtigt.

Forsøgene viste også, at de rotter, der havde en tidligere erfaring med at blive nedsænket i vand var meget hurtigere til at sætte sig ind i hvordan de kunne hjælpe en rotte i samme situation, fremfor de rotter der ikke selv havde prøvet at blive nedsænket i vandbassinet.

Forskerne testede også, hvad der skete, når rotterne skulle vælge mellem at åbne døren for at hjælpe deres nødstedte artsfælle eller få adgang til en anden dør for at få en chokoladegodbid for sig selv.
I de fleste tilfælde valgte rotterne i forsøget at hjælpe deres nødstedte artsfælle før de gik til maden. Ifølge Sato tyder dette på at for en rotte er den relative værdi ved at hjælpe andre af større betydning end en umiddelbar fødevarebelønning.

Resultaterne viser, i følge forskerne, at rotter viser empati og kan sætte sig ind i deres artsfællers følelsesmæssige tilstand.

Vores resultater tyder på, at rotter kan opføre sig prosocialt (bevidst udføre handlinger med det formål at hjælpe andre rotter) og at hjælpe-rotter kan være motiveret af empati-lignende følelser overfor deres nødstedte artsfæller,” siger Sato.

Kilde: WildlifeExtra.com

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE