Røllike – en ældgammel lægeplante

Lignende artikler

Rølliken er en gammel lægeplante, hvis anvendelse kan føres helt tilbage til oldtiden. I dag bruges den mest i kryddersnaps.
Af naturvejleder Sabine Jensen.

Røllike vokser almindeligt på marker og vejkanter. Den har tidligere været brugt som sårhelende lægeplante.

Soldaterurt – sårhelende i krig.
Rølliken er en gammel lægeplante, hvis anvendelse kan føres helt tilbage til oldtiden. Røllike blev førhen kaldt for soldaterurt, fordi den blev brugt som sårhelende middel på soldater. Planten bærer det latinske navn Achillea efter sagnhelten Achilleus. Ifølge Iliaden (oldgræsk fortællende digt) medbragte Achilleus røllike til det store slag om Troja. Han brugte planten til at hele soldaternes sår.

Her ses den alm. hvide og den sjældnere lyserøde røllike.
Her ses den alm. hvide og den sjældnere lyserøde røllike.

Bruges i kryddersnaps
Fra juli og helt hen til september kan man finde røllike i naturen. Den vokser meget almindeligt på marker og langs grøftekanter. Planten findes i mange forskellige farver, men hvid er den mest almindelige.
På plantecentre har man gennem krydsbestøvning og udvælgelse skabt nye udgaver af røllike med meget iøjnefaldende farver.
I dag bruges rølliken primært til kryddersnaps. Du kan samle blomsterklaserne fra juli og helt ind i september. Fyld dem på et glas og overhæld dem med brændevin. Læs mere i artiklen: Kryddersnaps – natur på flaske

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,071FansLike
2,393FølgereFølg

Seneste artikler

Ja, tak til normal sommertid om vinteren!

Natur- og friluftsfolk vil bevare sommertid - gerne året rundt. Svenskerne og nordmændene er overvejende enige: Skrot mørketiden. Havemøblerne frem - uret frem. Havemøblerne tilbage...

Derfor får efterårsskoven røde og gule farver

Vejret påvirker skovens høstfarver. De danske løvskove kan være et farveorgie i efteråret med oktober som højsæson inden bladene smides. Afhængig af træart og vejrforhold...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close