Ringdrosler på træk

Ringdrossel
Ringdroslen er solsortens højnordiske fætter. Foto: Mike Lane/Dreamstime.

Solsortens nære fætter på besøg
Den ligner en solsort, Danmarks almindeligste fugl – både i form, farve og størrelse. Men den tydelige, halvmåneformede halsring af hvide fjer afslører at det er ringdroslen, der er på besøg. Ringdroslen (Turdus torquatus) er ikke ualmindelig på træk, hvor den kortvarigt gør ophold i Danmark på ruten mellem vinterkvarteret i Middelhavsområdet og ynglestederne i Norge og Sverige. Som ynglefugl er den meget sjælden herhjemme.
Om foråret ses den oftest i april og frem til begyndelsen af maj i de meste af landet. Om efteråret går turen sydpå igen, hvor fuglen kan opleves herhjemme fra september frem til november. Under efterårstrækket er det stort set kun Nord- og Vestjylland, der begunstiges af ringdroslens besøg.

Sådan opleves fuglen bedst.
Under trækket optræder fuglene gerne flere sammen, især i Jylland – og ses ofte på marker og græsarealer.  Den smukke fugl er ret sky og flyver hurtigt op, hvis den forstyrres. Kig en ekstra gang, hvis en flok drosler hopper rundt sammen. Der kan nemlig fint være et par ringdrosler i mellem. Hos ungfugle er den hvide brystplet mindre udpræget. I træktiden er det værd at tjekke markens og havens “solsorter” en ekstra gang. Det kunne jo være solsortens højnordiske fætter!

Se også findes der hvide solsorter?

Kilder: Nordens Fugle/Benny Génsbøl.

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE