Russiske pukkellaks breder sig til danske vandløb – men kun i ulige år!

Pukkellaks er igen i 2021 fundet i danske vandløb. Foto: Bering Land Bridge National Preserve, CC-BY 2.0, Wikipedia.

Russiske og nordnorske pukkellaks på vandring til danske vandløb. Næste besøg bliver dog først i 2023.

Artiklen er opdateret 18. januar 2021.

Pukkellaksen er en laks, der normalt er hjemmehørende i floder og vandløb, der udmunder i Stillehavet. Pukkellaksen er blevet udsat i det nordlige Rusland. I 1960'erne bredte pukkellaksen sig fra Rusland til flere nordnorske elve tæt på den russiske grænse. Det er formentlig trækkende fisk fra disse russiske bestande, der forvilder sig ind i danske vandløb.

Kommer kun i ulige år

I 2017 blev der observeret en indvandring af pukkellaks i danske vandløb i et omfang, der aldrig er set tidligere. Pukkellaksen blev fundet i 8 vandløb.
I 2021 blev pukkellaksen registreret i Skjern Å, Varde Å og Sæby Å samt i Aarhus Havn. Det er pukkellaksens specielle to-årige livscyklus, der er årsag til, at den stort set kun forekommer i vandløbene i ulige år. Fisken dør lige efter dens første og eneste gydning.

Der er ikke mindstemål og fredningstid på pukkellaks, da den ikke er naturligt hjemmehørende i Danmark. Foto: Lawrence Weslowski Jr/Dreamstime.

Rekordstor indvandring af pukkellaks til norske elve

Den største indvandring af pukkellaks til norske elve nogensinde blev registreret i 2021. Der blev således fanget over 100.000 pukkellaks i mere end 120 forskellige elve.

Pukkellaksen må fanges.
I Danmark er der ikke mindstemål eller fredningstid på pukkellaks og den må derfor fanges efter samme regler som gælder for regnbueørred, som også er en amerikansk art, der ikke er naturligt hjemmehørende i danske vandløb.

Pukkellaksen kendes bl.a. på de store ovale pletter på halefinnen. Foto: Lawrence Weslowski Jr/Dreamstime.

Pukkellaksen (Oncorhynchus gorbuscha) er ikke naturligt hjemmehørende i Danmark. Fiskens naturlige udbredelse er langs den nordamerikanske vestkyst fra Alaska til Californien samt desuden ved Japan og Korea samt ved Kamtjatka-halvøen i Rusland. Millioner af pukkellaks er udsat i floder i det nordlige Rusland. Det menes at være strejfere fra disse udsatte bestande, der i disse år finder vej til danske vandløb.

Kønsmodne hanner kan kendes på puklen, der har givet arten navn. Hunner og umodne hanner kan lettest kendes på, at de har store ovale pletter på hele halefinnen, hvilket ikke ses hos andre laksefisk i Danmark. Se fotos af danskfangede pukkellaks (link, fiskepleje.dk).

Kilder: Miljøstyrelsen/mst.dk, Fiskepleje.dk, DTU Aqua, Nina.no. Frontfoto: Max5128/Dreamstime.com.

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE