Pukkellaks fra Stillehavet indtager danske vandløb

Lignende artikler

Pukkellaks er fundet i hidtil uset antal i danske vandløb. Foto: Bering Land Bridge National Preserve, CC-BY 2.0, Wikipedia.

Rekordmange pukkellaks i danske vandløb.

Pukkellaksen er en amerikansk art af laks, der normalt er hjemmehørende i de floder og vandløb, som udmunder i Stillehavet. I 2017 er der observeret en indvandring af pukkellaks i danske vandløb i et omfang, der aldrig er set tidligere. Også i flere andre europæiske lande meldes der om indtræk af pukkellaks i antal og udbredelse som aldrig før.
Pukkellaksen er tidligere blevet udsat på Kolahalvåen i Rusland. I 1960'erne bredte pukkellaksen sig til flere nordnorske elve tæt på den russiske grænse. Det er muligvis trækkende individer fra disse russiske bestande, der forvilder sig ind i danske vandløb.
DTU Aqua indsamler oplysninger om forekomsten af pukkellaks i et tæt samarbejde med udenlandske forskere.

I Skotland har man i september i år fundet gydegravninger, hvori der var befrugtede æg fra pukkellaks. De fundne æg var nået til øjenægstadiet, og de er dermed mere end halvvejs i deres udvikling frem til klækning.

Også Norge har rekordmange meldinger om Pukkellaks. I Norge er der indtil nu fanget mere end 1.500 pukkellaks i det rekreative og kommercielle fiskeri i havet og i mere end 200 forskellige elve. Det skriver Fiskepleje.dk.

Pukkellaksen må fanges.
I Danmark er der ikke mindstemål eller fredningstid på pukkellaks og den må derfor fanges efter samme regler som gælder for regnbueørred, som også er en amerikansk art, der ikke er naturligt hjemmehørende i danske vandløb. Vær opmærksom på, at de almindelige regler for fiskeri i de lokale områder stadig gælder.

Kilder: Fiskepleje.dk, DTU Aqua, Nina.no.

Seneste artikler

Ja, tak til normal sommertid om vinteren!

Natur- og friluftsfolk vil bevare sommertid - gerne året rundt. Svenskerne og nordmændene er overvejende enige: Skrot mørketiden. Havemøblerne frem - uret frem. Havemøblerne tilbage...

Derfor får efterårsskoven røde og gule farver

Vejret påvirker skovens høstfarver. De danske løvskove kan være et farveorgie i efteråret med oktober som højsæson inden bladene smides. Afhængig af træart og vejrforhold...
ANNONCE
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close