Pukkellaks fra Stillehavet indtager danske vandløb

Lignende artikler

Pukkellaks er fundet i hidtil uset antal i danske vandløb. Foto: Bering Land Bridge National Preserve, CC-BY 2.0, Wikipedia.

Rekordmange pukkellaks i danske vandløb.

Pukkellaksen er en amerikansk art af laks, der normalt er hjemmehørende i de floder og vandløb, som udmunder i Stillehavet. I 2017 er der observeret en indvandring af pukkellaks i danske vandløb i et omfang, der aldrig er set tidligere. Også i flere andre europæiske lande meldes der om indtræk af pukkellaks i antal og udbredelse som aldrig før.
Pukkellaksen er tidligere blevet udsat på Kolahalvåen i Rusland. I 1960'erne bredte pukkellaksen sig til flere nordnorske elve tæt på den russiske grænse. Det er muligvis trækkende individer fra disse russiske bestande, der forvilder sig ind i danske vandløb.
DTU Aqua indsamler oplysninger om forekomsten af pukkellaks i et tæt samarbejde med udenlandske forskere.

I Skotland har man i september i år fundet gydegravninger, hvori der var befrugtede æg fra pukkellaks. De fundne æg var nået til øjenægstadiet, og de er dermed mere end halvvejs i deres udvikling frem til klækning.

Også Norge har rekordmange meldinger om Pukkellaks. I Norge er der indtil nu fanget mere end 1.500 pukkellaks i det rekreative og kommercielle fiskeri i havet og i mere end 200 forskellige elve. Det skriver Fiskepleje.dk.

Pukkellaksen må fanges.
I Danmark er der ikke mindstemål eller fredningstid på pukkellaks og den må derfor fanges efter samme regler som gælder for regnbueørred, som også er en amerikansk art, der ikke er naturligt hjemmehørende i danske vandløb. Vær opmærksom på, at de almindelige regler for fiskeri i de lokale områder stadig gælder.

Kilder: Fiskepleje.dk, DTU Aqua, Nina.no.

ANNONCE
Annonce

Følg NaturGuide.dk

8,335FansLike
3,810FølgereFølg

Seneste artikler

Annonce

Annoncer