Postkort fra Råbjerg Mile

Lignende artikler

raabjergmile_postkort

Råbjerg Mile – Europas største vandreklit.

Det er ikke meget ukontrolleret natur vi kan bryste os af i Danmark, men den imponerende Råbjerg Mile hører til i den kategori.
Råbjerg Mile er ikke blot Danmarks største vandreklit, men hører blandt de største vandreklitter i Europa, måske endda den største!

På ørkenvandring gennem Råbjerg Miles sandmasser.
På ørkenvandring gennem Råbjerg Miles sandmasser.

Og den er imponerende den næsten 1 kvadratkilometer store sanddyne med det fineste, hvide sand, der langsomt bevæger sig over landskabet mod nordøst – presset af den fremherskende vestenvind.

I gennemsnit flytter sandbjerget, med sine ca. 4 millioner kubikmeter sand, sig ca. 15 meter om året, indtil den en skønne dag rammer Kattegat om anslået 200 år.

Børn elsker Danmarks største "sandkasse".
Børn elsker Danmarks største “sandkasse”.

En oplevelse alle bør forundes.
At krydse sandmilen – eller blot klatre til tops på en af de højeste sandtoppe, giver en naturoplevelse ud over det sædvanlige. En miniørken i et storslået landskab, hvor man fra højderyggen af det hvide sand, omkring 40 meter over havet, kan se både Nordsøen og Kattegat.

Råbjerg Mile er dog også en ubremselig kæmpe, der på sin vandring gennem de seneste mere end 300 år har begravet marker og bebyggelser og som en dag vil true sommerhuse og endda hovedvejen til Skagen. Den tid den sorg.

Selve milen er ren sand og her findes ingen plantevækst. Derimod findes der mange spændende planter ved sandmilens fod. Bl.a. de nøjsomme blåmunke, der kan gro i det tørreste sand. Vi så desuden markfirben og almindelig firben.
Selve milen er ren sand og her findes ingen plantevækst. Derimod findes der mange spændende planter ved sandmilens fod. Bl.a. de nøjsomme blåmunke, der kan gro i det tørreste sand. Vi så desuden markfirben og almindelig firben.

Råbjerg Mile er nationalt naturklenodie, der hører til blandt de største. En oplevelse alle bør forundes. Børn vil elske at bestige denne kæmpe sandkasse og voksne vil betages og forundres…
/NL

Kilde: naturturist.dk, Naturstyrelsen.dk

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,113FansLike
2,492FølgereFølg

Seneste artikler

Kæmpe genprojekt afdækker fuglenes evolution siden dinosaurerne

Forskere fra bl.a. Københavns Universitet er i færd med at kortlægge alle fugles genetiske arvemateriale, der skal afsløre fuglenes evolution siden dinosaurerne. Fuglene udviklede...

Motion gør dig stærkere mod corona

Undersøgelser viser at motion styrker din krops forsvarslinjer mod virus. Endnu en grund til at spænde vandrestøvlerne på og tage ud på tur. Af Marianne...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close