Bøgetræets hvide porcelænshatte.
Porcelænshatten lyser op i skoven som glasagtige, hvide lamper under de mørke bøgetræer, hvor porcelænshatten foretrækker at leve. Den vokser på gamle træstubbe eller aldrende løvtræer, især gerne bøg.
Måske spiselig.
Spise – spise ikke. Der er ikke helt enighed blandt eksperterne om porcelænshat (Oudemansiella mucida) er spiselig. Nogle mener at den er lettere giftig, men generelt går den for at være spiselig, hvis man blot vasker slimen af inden. Faktisk er der nogle som ligefrem mener at det er en god spisesvamp. Det er dog svært at se, hvordan det kan blive til den helt store kulinariske oplevelse, da både svampens lugt og smag er neutral.
Svampens latinske artsnavn mucida betyder slimet.
Skrøbelig og gennemsigtig.
Navnet porcelænshat kunne ikke være mere passende. Den er ikke kun dekorativ, men også skrøbelig. Farven på hatten er cremefarvet til elfenbenshvid og når den bliver fugtig, er den næsten hel gennemsigtig. Når solens stråler lyser på den ligner den det fineste porcelæn. På engelsk kaldes den også for Poached Egg fungus med henvisning til at svampen også godt kan minde om et pocheret æg.
Fakta om porcelænshat:
- Hatten kan blive op til 15 cm men de varierer meget i størrelse.
- Den har hvide, brede og fjerne lameller.
- Hos yngre eksemplarer kan hatten godt være lidt grålig.
- Findes sidst på sommeren og det meste af efteråret. I milde vintre endnu senere.
- Vokser på døde eller døende løvtræer og foretrækker bøg. Sidder gerne flere sammen i knipper.
- Almindelig i Danmark.
MR/
Kilde: Politikkens store svampebog, Svampe, bestemmelse og indsamling fra Parragon Books, Wikipedia.org