Stor parykhat (Coprinus comatus, tidligere paryk-blækhat) er en af de få blækhatte som er værd at spise. Her er et forslag til hvordan man anvender den fine, blødkødet svamp til en lækker tærte.
Ingredienser:
Mørdej:
50 ml vand
50 ml olivenolie
150 g hvedemel
(Man kan også købe en færdiglavet tærtedej).
Fyld:
4 ÆG
250 G HYTTEOST (SKYR, FLØDE, SØDMÆLK ELLER LIGNENDE KAN OGSÅ BRUGES)
1 PORRE
1-2 FED HVIDLØG
FRISKE EKSEMPLARER AF STOR PARYKHAT. (5-15 STK. ALT EFTER SMAG OG BEHAG).
Sådan gør du:
Først blandes de 3 ingredienser til mørdejen sammen. Lad dejen hvile lidt i køleskab inden den rulles ud og lægges i et tærtefad. Forbag bunden ved 200 grader C (190 grader C varmluft) indtil den er lys brun.
Svampene renses, snittes i grove stykker og steges i lidt olivenolie til de har afgivet vandet i svampene. Fordel herefter parykhattene i tærtebunden. Hak hvidløg og porre fint og drys det over svampene.
Pisk æg og hytteost sammen og fordel massen over fyldet.
Bag i 35-40 min ved 200 grader C (190 grader C varmluft)
Husk!
At blækhattene skal være friske og helt hvide inden i når de bruges. De skal bruges samme dag de plukkes. Hvis man gemmer dem i køleskabet til næste dag vil de allerede være i gang med at blække og dermed uspiselige.
NB: Almindelig blækhat (Coprinopsis atramentaria) kan også ses i plæner, men egner sig ikke til spisebrug. Læs her hvorfor: blækhat med antabusvirkning.
Fakta om Stor parykhat (Coprinus comatus):
- Frugtlegemerne som er cylinderformede som unge kan blive over 40 cm høje. Senere i stadiet bliver faconen mere klokkeformet.
- Stokken er hvid og hul. Nogle ynder at bruge stokken som asparges.
- Hatten er tør og skællet, men ofte er midten lys brun.
- Ved unge spiselige eksemplarer er lamellerne helt hvide, men med tiden bliver de mørke og sorte og bliver til en sort blækagtig væske med svampens sporer.
- Stor parykhat danner ikke mykorrhiza, men lever af at nedbryde dødt plantemateriale.
- Findes over det meste af landet på næringsrige steder som eksempelvis i græsplæner eller langs veje, gerne flere sammen.
MR/
Kilde: svampeatlas.dk, svampe du kan spise af Jens H.Petersen fra Gyldendal, fugleognatur.dk.