Piratedderkoppen på rov efter andre edderkopper!

Lignende artikler

Almindelig piratedderkop. Foto: Zdenek Hyan CC BY 4,0, wikimedia

Piratedderkoppen lever fint op til sit navn når den med sine tornede ben overlister andre edderkopper i deres eget net.

Listig edderkop.

De to almindeligste danske arter af piratedderkopper er Almindelig piratedderkop (Ero furcata) og Sumppiratedderkop (Ero cambridgei). De er svære umiddelbart at kende fra hinanden og de lever også delvist i samme habitatområder. Når piratedderkoppen går på rov foregår det ikke i eget spind. Snu som en anden pirat udnytter den de andre edderkoppers spind blot for at overliste og dræbe dem. En hun-piratedderkop kan eksempelvis efterligne en anden edderkop, nemlig høstmeta-hannens parringskald. Det udnytter hun ved at invadere høstmeta-hunnens net. På listig vis rykker hun i parringstråden og når den intetanende høstmeta dukker op bliver hun ædt på barbarisk maner ved at kroppen udsuges gennem benene – et efter et.

Smuk og fint ægspind.

Piratedderkoppens flotte ægspind. Foto: Zdenek Hyan CC BY 4,0, Wikimedia

Piratedderkoppens jagt efter føde kan virke voldsom og måske er det godt, at edderkoppen kun måler 2-3 mm. Når de benytter andre edderkoppers net er det ikke fordi de ikke selv kan lave et spind. Faktisk laver den det smukkeste spind til dens æg – en ægsæk. Rundt om sækken, der er omkring 4 mm i diameter, er der viklet krusede tråde fast, hvilket gør det svære for andre dyr at få fat på æggene inden i sækken. Efter at hunnen har lavet sækken laver hun en kraftig silkestilk som sættes fast på grene eller bark. Herefter overlader hun ægspindet til sin egen skæbne. Særligt i sensommeren kan man finde disse fine ægspind, men de voksne edderkopper ser man sjældent. Faktisk findes de almindeligt i Danmark, men dels er de små, dels vogter de ikke ægspindene – og ikke mindst så er de nataktive og gemmer sig om dagen.

Fakta om piratedderkop:
  • Piratedderkoppen minder om kugleedderkoppen med den runde bagkrop, der er højere end den er lang.
  • Hunnen er lidt større end hannen.
  • Edderkoppen har lange torne på benene.
  • Hunnen producerer flere ægsække på en sæson.
  • Både Almindelig piratedderkop og Sumppiratedderkop er almindelig i Danmark.

MR/

Kilde: Danske edderkopper af Anders Brandt m.fl., Klematis, danmarks-edderkopper.dk, fugleognatur.dk, ifelten.dk

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,113FansLike
2,494FølgereFølg

Seneste artikler

Kæmpe genprojekt afdækker fuglenes evolution siden dinosaurerne

Forskere fra bl.a. Københavns Universitet er i færd med at kortlægge alle fugles genetiske arvemateriale, der skal afsløre fuglenes evolution siden dinosaurerne. Fuglene udviklede...

Motion gør dig stærkere mod corona

Undersøgelser viser at motion styrker din krops forsvarslinjer mod virus. Endnu en grund til at spænde vandrestøvlerne på og tage ud på tur. Af Marianne...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close