Pindsvin (Erinaceus europaeus)

Pindsvinet hører til insektæderne, ligesom spidsmusene

Annonce

Levevis
Pindsvinet findes i de fleste naturtyper i Danmark, men det er i haver og parker hvor bestanden er tættest. Pindsvinet er et natdyr som færdes mest alene, undtagen i parringstiden. Pindsvine-hunnen, som kaldes soen, er lidt mindre end hannen, ornen.
Parringen finder som regel sted i juni-juli, og efter en drægtighedsperiode på omkring 6 uger fødes et kuld på 4-5 unger. Pindsvineungerne er blinde ved fødslen, men allerede efter 6 uger kan ungerne klare sig selv.

I det sene efterår (oktober, november) går pindsvinet i dvale. I den periode går kroppens funktioner på spareblus. Kropstemperaturen falder, hjertet slår langsommere og åndedrættet falder.
Men dvalen er ikke sammenhængene. Med 1-2 ugers mellemrum vågner pindsvinet, og stofskiftet øges i et par timer. Derefter går den igen i dvale. Under dvalen taber pindsvinet en stor del af sin vægt.
Pindsvinet kommer igen frem i første halvdel af maj eller ved løvspringstid.

Et pindsvin bliver normalt ca. 2-3 år. Dog er der flere eksempler på dyr over 5 år.

Pindsvinets berømte forsvar
En særlig muskel og den posede hudmuskulatur gør det muligt for pindsvinet at trække den pigbeklædte hud op over hovedet. Ved at rulle sig sammen bliver pindsvinet kuglerundt og beskyttet af pigge på hele kroppen. De mellem 5000-7000 pigge på pindsvinets overside er i virkeligheden modificerede hår.  Ræve og hunde kan dog alligevel af og til formå, at trille pindsvinet rundt og dræbe det.

Til venstre et sammenrullet pindsvin. Skab gode muligheder for pindsvinet ved at lave huler og bladdynger, hvor pindsvinet kan gemme sig i dagtimerne og ligge i dvale om vinteren. Til højre en regntæt hule bygget til pindsvinet.
Til venstre et sammenrullet pindsvin. Skab gode muligheder for pindsvinet ved at lave huler og bladdynger, hvor pindsvinet kan gemme sig i dagtimerne og ligge i dvale om vinteren. Til højre en regntæt hule bygget til pindsvinet.

Føde
Pindsvinet lever af biller, tusindben, larver, snegle og regnorme som den kan spise ca. 100 af på en nat.
I pindsvinets menu kan også indgå frøer, krybdyr, fugleæg og ådsler. Indimellem tager pindsvinet også nedfalden frugt.
Der er normalt ikke nødvendigt at fodre pindsvin, men har man alligevel et behov for at fodre havens pindsvin kan man bl.a. fodre med kattetørfoder eller evt. torskerogn sammen med en skål vand.
Tidligere var det udbredt også at give pindsvin avocado som den spiser villigt, men nyere forskning viser at avocado kan være giftigt for pindsvinet, da planten og selve avocadoen indeholder stoffet persin i ret høje koncentrationer, hvilket pindsvinet dårligt tåler.
Før hen var det også almindeligt at give pindsvin en skål mælk, men de fleste dyrlæger er i dag enige om at mælk kan være hård ved dyrenes mave og derfor bør undgås.

Fjender
Biltrafikken har mange pindsvin på samvittigheden. Det anslås at ca. 55.000 pindsvin hvert år må lade livet i trafikken.  Pindsvinets naturlige fjender er ræv, skovmår og husmår. I villakvarterer kan hunde tage pindsvin.

Annonce