Den lugtende, men smagfulde pigsvamp!

Lignende artikler

Almindelig pigsvamp er meget karakteristisk med de tydelige pigge under hatten. Foto: Alan Rockefellar CC BY-SA 3,0, Wikimedia
Almindelig pigsvamp er meget karakteristisk med de tydelige pigge under hatten. Foto: Alan Rockefellar CC BY-SA 3,0, Wikimedia

Almindelig pigsvamp er en fortrinlig spisesvamp og samtidig en god svamp at begynde med, hvis du er nybegynder i at samle svampe.

Et nærbillede af piggene på almindelig pigsvamp. Foto: Amadej Trnkoczy CC BY-SA 3,0, Wikimedia
Et nærbillede af piggene på almindelig pigsvamp. Foto: Amadej Trnkoczy CC BY-SA 3,0, Wikimedia

Lugter af urin.
Der er delte meninger om hvor god en spisesvamp Almindelig pigsvamp (Hydnum repandum) er. Nogle har den som en af deres absolutte favoritter, hvor andre knap gider plukke dem. Det første møde med dem kan da også godt være lidt udfordrende, da svampen ved gennemskæring ikke nødvendigvis lugter tiltalende. Udover at kødet efter et stykke tid bliver brunligt begynder det også at lugte. En syrlig eller til tider fiskeagtig lugt! Bedre bliver det da ikke når man begynder at tilberede og stege svampen. Her kan lugten blive helt urinagtig. Det skal man dog ikke lade sig snyde af.

Når først svampen er gennemstegt synes jeg personligt, at Almindelig pigsvamp hører til blandt de bedste spisesvampe vi har i Danmark. Faktisk minder den lidt om almindelig kantarel.

Flere varianter under samme navn.
Almindelig pigsvamp fremkommer i flere varianter, hvor nogle regner den rødgule/rødbrune variant for en selvstændig art. Fælles for dem er dog, at de er gode spisesvampe. Svampen kan vokse på meget varierede jordbunde fra mager sandbund til næringsrige løvskove.
Hatranden på Almindelig pigsvamp er oftest meget lys, nærmest hvidlig, imens overfladen på hatten kan variere fra helt hvidlige til gulorange farver. Stokken er hvid til cremefarvet.

Orange korkpigsvamp med orange stok som ikke er spiselig. Foto: Leah Bendlin CC BY-SA 3,0, Wikimedia
Orange korkpigsvamp med orange stok som ikke er spiselig. Den er dog heller ikke giftig. Foto: Leah Bendlin CC BY-SA 3,0, Wikimedia

Forvekslingsmuligheder.
Der findes andre svampe som danner pigsvampe-frugtlegemer, men de er alle uspiselige. Vigtigst er nok, at ingen af dem er giftige. Det gælder eksempelvis for korkpigsvampene (Hydnellum). Her findes mange arter og et af kendetegnene ved dem er, at de er meget seje i kødet og nogle er bitre i smagen. Det gør sig også gældende for kødpigsvampene (Sarcodon). De smager oftest bitre eller dårlige, men kødet er blødt og kan godt få den til at virke spiselig. Kødpigsvampene er ofte meget skællede med brune farver. Der findes mange sjældne arter blandt både korkpigsvampene og kødpigsvampene. Da de er svære at kende fra hinanden og mange af dem er uspiselige bør man lade dem stå.

Fakta om almindelig pigsvamp:

  • Pigsvampe er mykorrhizadannere (samarbejde med planterødder).
  • De vokser på jorden i både løv- og nåleskov.
  • Stokken er hvid til cremefarvet.
  • Hatten har en uregelmæssig bølget rand med lys kant.
  • Hatten har en diameter på 5-15 cm. Stokken en højde på 3-7 cm.
  • Kødet er fast og har samme farve som hatten eller hvid.
  • Almindelig pigsvamp har en svag lugt, men bitter smag i rå tilstand.
  • Sporestøvet er hvidt.
  • De vokser gerne sammen i knipper og grupper.
  • De kan findes fra slutningen af august til og med oktober.

MR/

Kilde: svampeatlas.dk, Svampe du kan spise af Jens H. Petersen fra Gyldendal, fugleognatur.dk

ANNONCE
Annonce

Seneste artikler

ANNONCE
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close