Parakdoks: Tørkesommer kan give ekstra mange myg

Lignende artikler

Myggeæg fra to sæsoner kan klække på én sommer.

Der er gang i myggene derude – og der er mange af slagsen: dansemyg, skov- og strandengmyg, sumpmyg, fuglemyg – og endda malariamyg. I den ekstreme tørkesommer i 2018 var der krise for mange myg. Småsøer og vandhuller, hvor myggene traditionelt lægger æg udtørrede og forsvandt i den knastørre sommer. Det betød at mange myggeæg simpelthen ikke klækkede. Nogle arters æg har dog en særlig evne. Æggene kan simpelthen vente med at klække indtil de rette forhold er tilstede. Et udtørret vandhul levner ikke leverum for en myggelarve, der skal leve i vand. Derfor er det smart at ægget venter med at klække indtil forholdene igen er ideelle for myggelarven – og det er måske først året efter – eller med andre ord i denne forsommer. Det betyder at vi kan opleve æg fra både denne sæson og sidste år der klækker nu – og det giver ekstra mange myg – og tilhørende myggestik.

Der findes ca. 30 arter af stikmyg i Danmark.
Der findes omkring 30 arter af stikmyg i Danmark, herunder såkaldte malariamyg. Foto: Vladvitek, Dreamstime.com.

Annonce:
Hold myggene effektivt væk med Thermacell. 20 meter myggefri zone – ingen lyd og lugt!

Myggene har eksisteret på Jorden i over 170 mio. år. Til sammenlægning kan de første menneskelignende fossiler kun spores mellem 3 og 4.5 millioner år tilbage i tiden. I Danmark findes der ca. 30 arter, der stikker mennesker. Det er kun hunmyggen, der stikker. Hun behøver nærende blod for at kunne lægge nye æg.

Selvom myg kan være irriterende plageånder er de også livsgrundlaget for en række andre arter. Mange af vandhullets smådyr, f.eks. salamanderlarver, æder myggelarver. De voksne myg ædes bl.a. af padder og fugle. Et svalepar med unger kan på en sæson fortære 1 million fluer og myg.
/NL

Kilder: Naturstyrelsen, evolution.dk, jp.dk, myggetal.dk.

Seneste artikler

Gråsisken på gennemrejse

Med ét bliver trækronerne levende. Finkefugle i hundredetal går synkront på vingerne henover birkesumpen. Det er gråsiskener fra nord på gennemrejse! Af Marianne Riis Vi...

Boganmeldelse: På sheltertur

På sheltertur. En guide til nære oplevelser i naturen. Læst og vurderet af Niels Dahlin Lisborg Friluftsliv har fået et stigende tag i den danske befolkning....
ANNONCE
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close