På natsafari efter trængte tudser

Natsafari ud i den lyse nat med en lydkulisse som i troperne. Foto: NaturGrafik

af naturvejleder Niels Lisborg

En lille vortet fyr med gulgrønne øjne.
Himlen er endnu rød mod vest. Vinden har lagt sig og kun lyden fra vores smækkende bildøre bryder stilheden.
Bevæbnet med lommelygte og myggespray mod de irriterende mitter,  bevæger vi os ud i tusmørket for at se efter en hel særlig padde i det kystnære landskab. Den er ikke som de andre! Mens de fleste andre tudser vralter og hopper så løber denne padde på sine korte ben og endda ofte forbavsende hurtigt.
Det er strandtudserne det handler om! En lille vortet fyr med gulgrønne øjne og en umiskendelige gul stribe nedad ryggen. Og vi er ikke i Costa Ricas jungle eller en asiatisk regnskov. Vi er i Danmarks vestligste ende hos Naturstyrelsen, Blåvandshuk. Selvom strandtudsen kan leve langt inde i landet findes den, som navnet angiver, især i det kystnære landskab og af og til træffes den direkte i det salte hav.

Trængte tudser
Strandtudserne har gennem mange år været i tilbagegang i Danmark. Naturstyrelsen arbejder for at sikre bevarelsen af Danmarks natur og dyrearter. For at vende den triste udvikling for strandtudsen har Naturstyrelsen i de senere år etableret nogle områder til strandtudserne. Opskriften er enkel: Nye, lavvandede vandhuller, der hurtigt opvarmes og gerne udtørrer hen på sommeren. Her kan fisk og andre fjender kun i ringe omfang klare sig. Strandtudsen har specialiseret sig til netop sådanne nyopståede, lavvandede områder.

En lydkulisse som en nat i troperne
Længe før vi når frem til vandhullet kan vi høre der er gevinst! Strandtudserne kvækker højlydt. Det nye vandhul er godkendt og indtaget af padderne.

Lige nu – og et godt stykke ind i juni, kan man på lune aftener høre et højlydt kvækkekor. Lyden adskiller sig markant fra skrubtudsens og frøernes stemmer. I aftenmørket føler man sig næsten hensat til troperne, da strandtudsernes vedvarende kvækken skaber en lydkulisse, der godt kan lede tankerne hen på en nat under sydlige himmelstrøg. Myggene bidrager til denne stemning. De små vampyrer er aktive, men hvor vi finder dem generende ser padderne anderledes på den sag. Mange insekter betyder masser af mad!

I lyset af lygterne ses tudserne i vandoverfladen. Strandtudsen kendes på sin gule rygstribe.
I lyset af lygterne ses tudserne i vandoverfladen. Strandtudsen kendes på sin hvid-gule rygstribe.

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE

Naturvejleder