I Danmark har vi smukke områder og massevis af campingpladser, shelterpladser og frie teltningsskove. Det gør det ideelt at tage på camping eller en lang vandretur med overnatning i vores skønne natur – hele året rundt.
Af Ditte Nielsen. Artiklen er sponsoreret af Friluft.dk.
Det er nemlig ikke kun den lune sommer, der er god til camping. Selvom vores efterår og vinter er fyldt med nedbør, er der noget både smukt og afslappende ved at være afsted i de kolde måneder.
Vi får sjældent voldsom kulde i Danmark, og den koldeste nattetemperatur målt i hele 27 år var i februar 2020 med -23,1 grader. Det er koldt, men de fleste vintre når vi slet ikke så lave temperaturer. Det betyder, at du ikke har behov for at investere i decideret polar- eller ekspeditionsudstyr, men kan klare dig med nogle af de almindelige, varme telte beregnet til vinter i Danmark.
Men et godt telt er ikke alt, der skal til at holde dig tilpas natten igennem – hvad enten det er at holde dig varm på en kold vinternat eller kølig på en varm sommernat. Du skal overveje alt fra undertøj og sweatre til liggeunderlag og sovepose, og det er vigtigt at vælge det helt rigtige for at få en god nattesøvn i naturen.
Og så er der selvfølgelig også de små detaljer om valg af overnatningssted, hvor du for eksempel om sommeren kan undgå et saunalignende telt, hvis du placerer det et skyggefuldt sted, hvor der måske er en masse træer til at tage noget af solen og varmen, og om vinteren kan du tage noget af den kolde vind ved at finde et sted med læ.
I denne artikel kommer vi ind på, hvordan du sikrer dig en komfortabel overnatning i naturen ved at vælge det rigtige udstyr og tøj. Vi guider dig gennem det ideelle outdoor-tøj og -udstyr, og vi håber, det kan inspirere dig til flere nætter udenfor hele året rundt.
Vælg det rigtige outdoor-tøj i høj kvalitet
Lige meget om du skal afsted i den brændende sommersol eller iskoldt efterårs- eller vintervejr, er det vigtigt at have det rigtige tøj på. Måske er du bare på camping, hvor du kan køre direkte til en lejrplads, men det kan også være, at du kombinerer en nat i en skov med fri teltning med en lang vandretur, og så er det ekstra vigtigt, at du har det rigtige tøj og et par gode støvler på.
På friluft.dk finder du alt til vandring, camping og andre outdoor-eventyr, så du kan blive klar fra top til tå. Webshoppen byder på tøj, støvler, kogegrej, soveudstyr og tilbehør, og det betyder, at du får stort set alt til din tur fra ét sted. Friluft.dk har stort fokus på gode brands og høj kvalitet i alle produkter, og du er derfor sikret holdbart og godt tøj og udstyr – og samtidig til en god pris, hvor du også har mulighed for at prismatche, så du altid får markedets bedste pris.
For at finde det bedste outdoor-tøj skal du tænke i tre lag. Lag-på-lag-princippet er en af de vigtigste tommelfingerregler til at holde en god temperatur, både når du er aktiv og når du kryber ned i soveposen for natten, men det er vigtigt at vælge de helt rigtige lag. Dit inderste og mellemste lag er dem, du tager med dig i din sovepose i løbet af natten, hvis det er koldt, men du har brug for alle tre lag, hvis du er udenfor på en vandretur, fisketur eller bare en hyggelig dag med picnic og leg for hele familien i de køligere måneder. I de varme måneder kan du i mange tilfælde nøjes med et godt baselayer og måske en tynd fleece.
Baselayer: hurtigttørrende og svedtransporterende
Det inderste lag, dit baselayer, er på mange måder et af de vigtigste. Det skal være åndbart, men vigtigst af alt skal det være hurtigttørrende og svedtransporterende, så du får fugt og sved væk fra huden og ikke går rundt med fugtigt eller vådt tøj helt ind mod huden. Du risikerer nemlig at blive kold, og så bliver det en lang dag eller nat! Til de kolde måneder er merinould noget af det bedste, men også syntetiske materialer har de rigtige egenskaber, så du får et godt baselayer.
Mellemlag: varmt og åndbart
Dit baselayer skal ikke holde dig varm, for det er her, mellemlaget kommer ind i billedet. Her er det også vigtigt, at du vælger åndbare materialer, så du ikke skaber en saunaeffekt mellem det inderste og mellemste lag. Det varme mellemlag er også bedst i syntetiske materialer, og især fleece er et populært materiale, fordi det både er blødt, varmt og åndbart, og findes i utallige forskellige trøjer og sweatre – skal der endnu mere varme til, er uld også helt perfekt. Er du afsted i varme måneder, kan du droppe dit mellemlag, mens du i de kolde måneder kan bygge flere varme lag på, når du begynder at fryse. Hav derfor altid en ekstra trøje eller sweater med i oppakningen, så du kan regulere din kropstemperatur efter behov.
Yderlag: isolerende, vind- og vandtæt
Det yderste lag er det, der skal passe på alt det, du har indenunder. Om du har behov for både vind- og vandtæt eller blot vindtæt og vandafvisende, kommer an på, om du skal afsted i koldt og barskt efterårs- eller vintervejr, eller om du kun skal bruge det i foråret og om sommeren, hvor du måske kan nøjes med et regnslag eller en let skaljakke. Til vinterbrug kan du med fordel vælge en varmeisoleret jakke, der både er vind- og vandtæt – så er du godt dækket ind og sikrer dig, at du har en god temperatur hele dagen og holder dig tør indenunder, så du ikke behøver skifte tøj, før du kryber ned i soveposen.
Den korte guide til telt, sovepose og liggeunderlag
Der er utroligt meget at sige om valg af telt, sovepose og liggeunderlag, men vi prøver at gøre det kort, så du får et godt grundlag, inden du går i gang med shoppingen. Du kan nemlig ikke bare bruge det samme telt om sommeren og vinteren, for så kommer du til enten at svede dig gennem sommernætterne eller fryse, så tænderne klaprer, om vinteren. Det samme gælder for soveposen, og dit liggeunderlag kan også have meget at sige for isolering, og hvor meget kulde det skærmer dig fra.
Telt
Det vigtigste at vide når du skal købe et telt, er, at der findes forskellige ”sæsoner”, der angiver, hvornår teltet er beregnet til brug. Kort sagt er 1-2-sæsonstelte beregnet til sommerbrug, 3-sæsonstelte til forår, sommer og efterår, 4-sæsonstelte til koldt efterår og vinter, og 5-sæsonstelte til polarforhold, som vi derfor ikke har meget gavn af inden for Danmarks grænser.
3-sæsonstelte er det mest alsidige, fordi det har god udluftning, så du ikke kommer til at koge i varmt vejr, men samtidig også kan holde til nedbør og er let isoleret til at tage noget af kulden. Du har dog brug for et 4-sæsonstelt, hvis du ofte er afsted i koldt vejr i efteråret og om vinteren, hvor det er træls at ligge og halvfryse i et 3-sæsonstelt. Disse telte er vandtætte, mere vindstabile og varmere, så du ikke ligger og ryster af kulde hele natten.
Sovepose
For soveposer er det temperaturangivelserne, der gælder. De angiver, hvilke temperaturer soveposen kan bruges i, men du bør være opmærksom på, at forskellige soveposebrands kan teste temperaturerne forskelligt, og at der ikke tages hensyn til påklædning, andet udstyr, vejrforhold osv. Kig især efter komforttemperatur, der angiver den laveste temperatur, en gennemsnitlig kvinde føler sig tilpas i, mens komfortgrænsen angiver den laveste temperatur, en gennemsnitlig mand føler sig tilpas i.
Du kan også komme forbi en angivelse af ekstremtemperatur, men det er sjældent nødvendigt at tænke over i Danmark. Det handler nemlig om den temperatur, der er den absolut laveste, man kan overleve i uden underafkøling i 6 timer, men hvor der stadig er risiko for frostbid – og det er sjældent, at vi kommer så langt ned i nattetemperaturer i Danmark, at du skal tænke over det.
Tænk også over, om din sovepose skal være med dun eller syntetisk fyld. Dun er typisk den dyreste løsning, men til gengæld holder soveposen længere. Derudover har dun en ideel balance mellem vægt og isolering, så du kan holde dig dejlig varm uden at slæbe på en alt for tung sovepose. Syntetisk fyld er godt i områder med høj luftfugtighed, fordi det er hurtigttørrende. Det er også allergivenligt og billigere end dun, og så kan du nemt vaske soveposen på et almindeligt vaskeprogram med koldt vand.
Liggeunderlag
Når du skal finde et liggeunderlag, er det R-værdien du skal kigge på. Et liggeunderlags R-værdi angiver dets isoleringsgrad, så du kan få en idé om, hvorvidt du kan holde varmen på det i den sæson, du skal bruge det i. Jo højere R-værdien er, jo koldere kan jorden være under dig, før kulden rigtigt trænger igennem. Til sent forår, sommer og tidligt efterår ligger værdierne på mellem 0 og 3,5, mens du til en almindelig, mild dansk vinter har brug for en R-værdi på 4-5 og først har brug for 6-10, hvis du skal bruge det til ekstreme forhold, som vi umiddelbart skal uden for Danmark for at finde.
Der er selvfølgelig også forskel på, hvilken type liggeunderlag du vælger. Du kan vælge mellem skumunderlag, oppustelige liggeunderlag og selvoppustelige liggeunderlag. Hver type har sine fordele og ulemper, og hvilken type du skal vælge, afhænger af, hvilke behov du har til vægt og kompakthed – der er for eksempel forskel på, om du skal bruge liggeunderlaget til en vandretur, hvor du bærer det på ryggen, eller til camping, hvor du kan transportere det i bil eller lignende.
Gode tips til at holde dig varm en kold vinternat
Det kan være nemmere at klare en for varm nat i naturen end en for kold. Ligger du og klaprer tænder hele natten, er det svært at få bare et øjebliks søvn, og er du helt stivfrossen, når du vågner, får du en ret hård start på dagen. Derfor giver vi dig en håndfuld brugbare tips til at holde varmen, når du sover i telt i de allerkoldeste måneder.
Ud over at sikre dig telt, sovepose og liggeunderlag med en isolering og temperaturgrænse der passer til dine omgivelser, kan du med nogle små og enkle tiltag sørge for en god kropstemperatur gennem hele natten. Først og fremmest bør du sørge for at tisse godt af, inden du kryber ned i soveposen, spise en smule – og gerne proteinrigt – lige inden sengetid, og måske tage et par englehop eller en lille løbetur på stedet for at skabe god varme i hele kroppen.
Hvis du skal tisse i løbet af natten, bruger din krop meget energi på, at du holder dig, som den i stedet kunne bruge på at holde dig varm. Så selv om det er hårdt at skulle ud af den varme sovepose for at tisse, er det med et godt formål. Tis eventuelt 20-30 minutter før sengetid og så igen lige inden, du kryber ned i soveposen – så kan du måske undgå at skulle op i løbet af natten. Når du spiser lige inden sengetid, sætter du kroppens forbrænding i gang, og det varmer dig helt indefra. Proteinrige snacks eller måltider er en ekstra god idé, fordi proteiner nedbrydes langsommere end andre næringsstoffer, så du får varmen fra forbrændingen i længere tid.
Jo mindre plads der er i soveposen, jo bedre – det betyder nemlig mindre luft, der skal opvarmes. Men det er ikke det eneste, du skal tænke på i forhold til soveposen. Det virker tiltrækkende at ånde varm luft ind i din sovepose for at få varmen, men det har faktisk den modsatte effekt. Varm ånde betyder nemlig fugt, og fugt betyder kulde i din sovepose. Så pak dit hoved og ansigt så godt ind som muligt og hav det frit, så du ånder ud i teltet i stedet for ned i posen.
På friluft.dk finder du alt til vandring, camping og andre outdoor-eventyr, så du kan blive klar fra top til tå.
Kilde: Friluft.dk. Forsidefoto: Andreusk/Dreamstime.com.