Øresund bliver beskyttet havområde!

En strækning på omkring 100 km i Øresund bliver fremover beskyttet af EU's Havstrategidirektiv. Foto: Randreu CC BY 3,0, wikimedia

Efter års pres fra bl.a. svenske og danske kommuner, SF, De Radikale, Enhedslisten og de Konservative bliver der nu stoppet for at indvinde råstoffer i Øresund.

Ikke muligt at sige nej til nye ansøgere.

I gennemsnit suges der omkring 50.000 kubikmeter sand og grus op fra bunden af Øresund om året. Det bruges primært som byggematerialer i Storkøbenhavn. Det har flere partier samt flere svenske og danske kommuner kæmpet for at få stoppet af hensyn til naturen. I maj i år var der allerede givet tilladelse til fortsat at udvinde 118.000 kubikmeter sand og grus. Den nuværende lovgivning gør det nemlig ikke muligt, at sige nej til nye ansøgere i flg. Mette Abildgaard (K). Indtil nu har regeringen været imod et stop, men efter års pres har regeringen nu ændret mening. På fredag fremsætter Miljø- og fødevareminister Jacob Ellemann-Jensen (V) derfor en ny bekendtgørelse i Folketinget, der stopper for nye tilladelser til at indvinde råstoffer i Øresund.

Nyt beskyttet havområde.

Samtidig med den nye bekendtgørelse kommer Øresund under beskyttelse af EU’s Havstrategidirektiv. Det vil sige, at der bliver sat nogle mål for, hvordan Øresunds natur kan beskyttes og udvikle sig. Endvidere følger EU op på målene. Flere miljøorganisationer her i blandt Verdensnaturfonden WWF og Greenpeace er begejstrede for tiltaget. Iflg. projektleder Sune Scheller fra Greenpeace findes der i Øresund mange arter, der ikke optræder i samme omfang andre steder.
MR/

Kilde: dr.dk

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE