Hør nattergalen synge

Lignende artikler

Beskeden fugl med stor stemme.

Nattergal. Foto: J. Dietrich, CC BY-SA 3.0 Wikimedia Commons
Nattergal. Foto: J. Dietrich, CC BY-SA 3.0 Wikimedia Commons

Og den sang så selv kejseren fik tårer i øjnene”. Sådan står der skrevet i HC Andersens eventyr om nattergalen. Den sagnomspundne fugl med den helt vidunderlige stemme kan bevæge de fleste med sin sang.
Nattergalens udseende er til gengæld i stor kontrast til dens sang. ”Er det muligt? ” sagde kavaleren, ”således havde jeg nu aldrig tænkt mig den! Hvor ser den simpel ud. Den har vist mistet sin kulør ved at se så mange fornemme mennesker hos sig”.
Endnu et citat fra HC Andersens eventyr hvor hoffet er ude og lede efter nattergalen så den kan synge for kejseren. Og enkel, ja nogle vil måske sige simpel, ser den ud med sin gråbrune fjerdragt.

Det er hannen der synger.
Det er især om natten at den smukke sang kan høres. Det er hannens måde at tiltrække hunner på og i maj måned er sangen ekstra intens og kan høres hele døgnet. Det skyldes, at det er i maj nattergalen ankommer fra sit træk i Afrika og territoriet skal mærkes op. Sangen tiltrækker nemlig ikke kun hunnernes gunst, men fortæller også andre hanner at området er optaget. Man kan være heldig at høre nattergalens sang helt ind i juli måned.

Hør nattergalen her:

Godt skjult.
Selv om hører nattergalens skønne sang er det langt fra sikkert, at man ser den. Ligeså simpel og diskret dens fjerdragt ser ud ligeså diskret lever den. Når den synger sker det ofte fra tæt buskads blot få meter over jorden og føden fanges og indtages for det meste også direkte på jorden. Til trods for at man kan finde nattergalen i det meste af Danmark, med undtagelse i Vestjylland, hvor den er sjælden, er dens adfærd så hemmelighedsfuld, at man ikke kender meget til dens ynglebiologi. Nattergalen er da også i tilbagegang i Danmark uden at man har en forklaring på hvad årsagen er.

[quote_box_center]Fakta om nattergalen:
Trækfugl fra det tropiske Afrika som ankommer i maj måned.
Nattergalens varierede sang kan høres flere kilometre væk.
Sangens varighed er 5-10 sekunder af gangen.
Føden består primært af edderkopper, insekter og andre små leddyr. Bær kan også forekomme på menukortet.
Hunnen lægger 4-6 æg som udruges på 13 dage.[/quote_box_center]

MR/

Kilde: DOF, Det kongelige bibliotek.

ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE

Seneste artikler

Det kribler og krabler i foråret. Tag ud og vær med.

Foråret er fyldt af liv - og krible krable. Tag med ud blandt de helt små dyr, der gemmer på masser af store overraskelser....

Fire truede fuglearter bliver fredet for jagt i Danmark!

Miljøminister Lea Wermelin har netop besluttet at stoppe jagt på tre globalt truede fuglearter og en art, der er i tilbagegang...

Når den venstresnoet lian snor sig højre om!

Forvirret? Så er du ikke den eneste. Dansk botanik går nemlig mod strømmen, hvis man sammenligner med ingeniører, arkitekter - og botanikere...
Annonce
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close