Ny rapport: 99,99 procent sikkert, at mennesket har ansvar for klimaforandringerne.

Ny rapport fastslår at klimaforandringerne med 99,99 % sikkerhed er menneskeskabte. Foto: Tony Webster CC BY-SA 2,0, wikimedia

Med det nye internationale studie der er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature Change, bør der ikke længere være tvivl om, at klimaforandringer er menneskabte. Det har forskningen slået fast med en statistisk ”guldstandard”.

Stærke beviser.

Iflg. hovedforfatteren bag studiet, Benjamin Santer, klimaforsker ved the Lawrence Livermore National Laboratory i Californien, hersker der en forkert fortælling om, at forskere ikke kender årsagerne til klimaforandringerne. ”Men det gør vi! ” udtaler han. Han håber, at de den nye rapport med de statistiske beviser vil overbevise de sidste klimaskeptikere og anspore til handling.

At klimaforandringerne er menneskeskabte bliver fra tid til anden mødt med tvivl og skepsis for klimaet har jo altid ændret sig? Men nu kan der med statistisk sandsynlighed siges, at klimaforandringerne er menneskeskabte. Iflg. Sebastian Mernild, professor i klimaforandringer og administrerende direktør for Nansen Center Bergen, er det statistiske grundlag meget stærkt. Beviserne har ramt et såkaldt sigma-5-niveau, hvilket er en statistisk ”guldstandard” og svarer til en statistisk sikkerhed på 99.99 procent. Omsat betyder det, at der blot er 1 til 3.5 million sandsynlighed for, at klimaforandringerne ikke er menneskeskabte. Han forklarer: ”Det svarer til, at der står 3,5 millioner liter mælk på en række, og du skulle komme til at gribe fat i netop den ene, der er sur. Det ville vær ekstremt usandsynligt.”

Forskerne bag rapporten har testet en forudsigelse med en masse eksperimenter og nået frem til, at forudsigelsen var rigtig. Konklusionen bygger bl.a på tre sæt af satelitdata.
Iflg. glaciolog og seniorforsker ved GEUS William Colgan, er det en meget kompliceret proces rapporten bygger på og satellitdata bakker nu op om processen. Han er imponeret over rapporten.
Professor ved De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) Jason Box er en anerkendt klimaforsker, der også har læst studiet og han er enig. Han udtaler: ”Det menneskelige fingeraftryk sidder på denne rygende pistol. ”

MR/

Kilde: videnskab.dk

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE