Ny myggeart i Danmark kan overføre virus fra trækfugle

En nyopdaget myggeart i Danmark kan potentielt overføre farlig virus fra trækfugle til mennesker.
En nyopdaget myggeart i Danmark kan potentielt overføre farlig virus fra trækfugle til mennesker.

Myggen Culex modestus, der kan sprede sygdommen West Nile virus fra fugle til mennesker, er for første gang fundet i Danmark. Det oplyser DTU Veterinærinstituttet.
DTU Veterinærinstituttet fandt myggen i en række overvågningsfælder i Greve syd for København og sporede den til et lille vandhul på stranden ved et villakvarter i Greve, hvor den ser ud til at have ynglet i et ganske stort antal.

Nilfeber-myggen er nu fundet i Danmark. Foto: DTU Veterinærinstituttet.
Nilfeber-myggen er nu fundet i Danmark. Foto: DTU Veterinærinstituttet.

Nilfeber-myggen har været på vej nordpå i Europa de sidste 10 år, og nu er den i Danmark. Myggen kan sprede sygdommen West Nile virus, der dog endnu ikke er konstateret i Danmark, men skulle denne virus komme hertil med trækfuglene, kan netop denne myg, sprede virus videre fra fugle til mennesker.

Regnes for Europas farligste myg.
Myggen kan via sin blodsugning overføre virussygdommene West Nile-feber og afrikansk Usutu-virus, og det kan medføre hjernebetændelse, som man kan dø af. Der findes ingen vaccine til mennesker mod sygdommene. Myggen regnes blandt Europas farligste myg.

”Denne myg stikker gerne mennesker, og der er mange nilfeber-myg pga. den varme sommer. Vores undersøgelser viser, mennesker på stranden blev angrebet af nilfeber-myg mere end én gang i minuttet i august. Det er nu aftaget betydeligt, men der er stadig myg, og vi har fundet dem i store dele af det centrale Greve,” fortæller epidemiolog René Bødker fra Sektion for Epidemiologi ved DTU Veterinærinstituttet.

”Der er ikke fundet West Nile virus eller Usutu virus i danske myg, så nilfeber-myg udgør lige nu ikke en større fare end vores andre myg. Men når der er så mange nilfeber-myg i et tætbefolket villakvarter langs en fugletrækrute, er der reel risiko for spredning af West Nile virus, hvis bare en enkelt trækfugl har sygdommen med sydfra” siger René Bødker.

DTU Veterinærinstituttet har tidligere fundet antistoffer mod West Nile virus i trækfugle i Danmark, hvilket viser, at fuglene har været i kontakt med sygdommen på et tidspunkt, men det er ikke ensbetydende med, at de stadig er smitsomme.

Kilde: DTU Veterinærinstituttet.

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE

Naturvejleder