Art af hvidtandede spidsmus fundet i Danmark

Noget så eksotisk som en hvidtandet spidsmus blev i efteråret tilfældig fotograferet af et automatisk vildtkamera. Det er så vidt vides første gang at en repræsentant for Crocidura-slægten er registreret i Danmark.

Af Marianne Riis

Det var dette foto, taget med et automatisk vildtkamera opstillet af biolog Julie Dahl Møller, der afslørede den nye art på dansk grund.

Biolog Julie Dahl Møller tjekkede rutinemæssigt hendes vildtkameraer, der var opstillet omkring Billund Lufthavn i efteråret 2021. Formålet var egentligt at undersøge forekomsten af birkemus i området – og dér var den! En spidsmus af slægten Crocidura, der almindeligvis betegnes som hvidtandede spidsmus. Præcis, hvilken art, der er tale om, er uvist, men der er aldrig tidligere registreret hvidtandede spidsmus i Danmark. Faktisk er spidsmusen slet ikke en mus, men en såkaldt insektæder, der er beslægtet med bl.a. muldvarpen.
Flere eksperter har nu set på billedet – og konkluderer at der er tale en art af hvidtandede spidsmus.

Spidsmus hører til blandt Jordens ældste pattedyr. Fossile fund dokumenterer spidsmusens eksistens allerede sidst i Eocæn-perioden for ca. 40 mio. år siden.

Tilfældigt indført eller indvandret?

De forskellige arter af hvidtandede spidsmus lever normalt i Sydeuropa, Afrika og Asien og derfor er det højst usædvanligt at se en repræsentant i Danmark. En af arterne er husspidsmusen (Crocidura russula), der er under indvanding i store del af Tyskland. Den er fundet så langt mod nord som lige syd for Kielerkanalen, oplyser Julie Dahl Møller til NaturGuide.dk.

Det er endnu uvist om spidsmusen er tilfældigt indslæbt, måske med et fly fra Billund Lufthavn, eller om der lever flere eksemplarer i området, men det er en reel mulighed at der er tale om en husspidsmus, der har indvandret fra Tyskland.

Husspidsmusen er en art i slægten Crocidura, hvidtandede spidsmus. Foto: Rudmer Zwerver/Dreamstime.com.

Slægten Crocidura er en af ni slægter af spidsmus-underfamilien Crocidurinae. Medlemmer af slægten betegnes almindeligvis hvidtandede spidsmus og lever i Sydeuropa, Afrika og Asien.

I Danmark lever tre arter af spidsmus; Almindelig spidsmus, Dværgspidsmus og Vandspidsmus – udover det, indtil videre, ene fund af en art af hvidtandede spidsmus.

Julie Dahl Møller driver konsulentfirmaet Julie Dahl Møller Consult, der har ekspertise indenfor bl.a. flagermus. Julie Dahl Møller har bl.a. arbejdet med ”Projekt Birkemus” og foretaget undersøgelser af biologi og forekomst af den danske bestand af birkemus.

Forsidefoto: Husspidsmus, Rudmer Zwerver, Dreamstime.com.

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE