Nilfeber-myggen er igen fundet i Danmark!

Lignende artikler

Nilfeber-myggen er nu fundet i Danmark. Foto: DTU Veterinærinstituttet.
Nilfeber-myggen er fundet på Vestamager. Foto: DTU Veterinærinstituttet.

Europas potentielt farligste myg er fundet ved fire vandhuller på Vestamager. Første gang man fandt nilfeber-myggen her i landet var også på Sjælland i 2014. I 2015 var den væk, men nu er den tilbage i et større antal.

West Nile-feber virus.
Når der er så meget røre omkring fundet af en lille myg, skyldes det, at den kan smitte mennesker med virussygdommene West Nile-feber og afrikanske Usutu-virus som kan medføre hjernebetændelse. Da der ikke findes en vaccine mod sygdommene kan man risikere at dø hvis man bliver smittet. Sandsynligheden for at blive smittet er dog meget lille fastslår epidemiolog René Bødker fra Sektion for Epidemiologi ved DTU Veterinærinstituttet. Nilfeber-myggen (Culex modestus) er nemlig kun farlig når der er virus i nærheden og det er der intet som tyder på der er lige nu. Dertil kommer, at myggen først skal stikke en fugl som er smittet med West Nile-virus og derefter stikke et menneske for at overføre sygdommen.

Klimaændringer får myggen til brede sig.
Ifølge René Bødker er der helt specielle forhold på Amager som har fået myggen til at slå sig ned her. Dertil kommer klimaændringer. Danmark vurderes til at ligge i nordgrænsen til hvad myggen kan tåle rent klimamæssigt men noget tyder på, at myggen er i fremgang i Europa. Flere lande melder ud, at myggen nu er permanent til stede til trods for, at den har været væk i mange år eller slet ikke har være i landene tidligere.

I Grækenland og Italien er der hvert år tilfælde af mennesker som er blevet smittet med West-Nile-virus og sidste år fandt man også det første tilfælde i Østrig.
Det er ikke kun i Danmark man har fundet nilfeber-myggen. I Skåne i Sverige blev den fundet for første gang i sommers.

DTU Veterinærinstitutet overvåger i myggesæsonen både mitter og myg for Fødevarestyrelsen og undersøger rutinemæssigt insekterne for virus.

Fakta om nilfeber-myggen:

  • P.ga. sin evne til at overføre West Nile-virus og Usutu-virus betragtes Nilfeber-myggen som et af Europas farligste dyr.
  • Myggen kan stikke om dagen i fuld sollys.
  • Nogle mennesker mærker intet til at de er smittet, mens det kan have fatale følger for andre.
  • Hvert år er der mindre udbrud af nilfeber i Centraleuropa og Sydeuropa.
  • I Danmark har vi også tre arter af malariemyg, men parasiten der er årsag til malaria findes ikke herhjemme.

Læs også:

Myggenes verden.

Ny myggeart i Danmark kan overføre virus fra trækfugle.

MR/

Kilde: dr.dk

Seneste artikler

Kæmpe genprojekt afdækker fuglenes evolution siden dinosaurerne

Forskere fra bl.a. Københavns Universitet er i færd med at kortlægge alle fugles genetiske arvemateriale, der skal afsløre fuglenes evolution siden dinosaurerne. Fuglene udviklede...

Motion gør dig stærkere mod corona

Undersøgelser viser at motion styrker din krops forsvarslinjer mod virus. Endnu en grund til at spænde vandrestøvlerne på og tage ud på tur. Af Marianne...
ANNONCE
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close