Moder Natur banker på!

En blød, lille mælkebøtte får asfalten til at krakelere. Hvordan kan det lade sig gøre? Foto: Niels Lisborg.

Hvordan kan en lille, blød plante bryde op igennem en hård skorpe af asfalt?
Det ser utroligt og næsten uforklarligt ud: En livsglad mælkebøtte bryder op igennem asfalten som en isbryder, der bryder is. Den tykke, gråsorte asfalt må kapitulere og krakelerer for den lille grønne plante. Hvordan kan det lade sig gøre?

Hydraulik-princippet.
Når en plante spirer under asfalten suger den vand op, der pumpes ind i cellerne, som langsomt udvider sig. Stort set på samme måde som vi kender det fra hydraulik-stempler, der bruges i maskiner. Cellerne består i overvejende grad af cellulose, som næsten ikke kan trykkes i stykker og fra fysikkens verden er det velkendt at det stort set er umuligt at presse en væske sammen.
Forestil dig en fiskekutter flydende i en swimmingpool. Kutteren er umulig at løfte, men hvis du og familien springer i poolen vil vandet stige en lille anelse og løfte kutteren. Med andre ord, hvis man med et lille stempel presser væske ind i et stort kar, vil væskestanden i det store kar kun stige lidt. Ligger der noget på overfladen, vil det blive løftet med op. Det lille stempel skal ikke bruge mange kræfter på at foretage løftet. Det er i princippet det samme, der sker når en plante spirer under asfalt. Trykket nedefra stiger og asfalten må til sidst give efter.

Asfalten slår buler. Moder Natur banker på under neden. En del dansk markukrudt kan bevare spireevnen i årevis.

Nogle frø kan bevare spireevnen i mange år.
Gad vide hvordan Rådhuspladsen ville se ud, hvis mennesket forlod området og vendte ryggen til i en generation? Ville naturen tager over? Mange af vore hjemlige ukrudtsarter bevarer spireevnen i åre­vis og nogle danske plantefrø kan endda bevare spireevnen i 100 år!
/NL

Kilde: Illustreret videnskab, haveabc.dk.

Seneste fra Naturmagasinet

Ugens mest læste

Aktuelt i naturen

Fra arkivet...