Naturen skal hjælpe ensomme mænd til at leve længere

Det er Tønder Kommune, der har igangsat et projekt ”Herretur mod ensomhed”. Projektet skal forebygge sygdom og forlænge levetiden for ensomme mænd. Midlet er naturoplevelser!

Hver måned siden april i år har en gruppe af mænd over 50 mødtes i naturen, skriver dr.dk. Denne gang er de på svampejagt. Fælles for alle deltagerne er, at de er ensomme eller savner at være del af et fællesskab. En har eksempelvis mistet sin ægtefælle og en anden er stoppet på arbejdsmarkedet.
Baggrunden for at deltage på turene er forskellige, men fælles er ønsket om at møde ligesindede og skabe nogle relationer kombineret med naturoplevelser.
Iflg. Inga Benzon, aktivitetskoordinator ved Tønder Kommune er nogle af deltagerne måske alene og har svært ved at komme afsted til ting. Det at man er en del af et fællesskab og nogle venter på en, forpligter og gør det nemmere af komme afsted, siger hun til dr.dk.

Bedre livskvalitet

Initiativet fra Tønder Kommune skal give bedre livskvalitet, forbygge sygdomme og ligefrem forlænge levetiden for deltagerne. Og iflg. forskningsleder på Rigshospitalet Svend Aage Madsen så nytter det noget at mændene mødes jævnligt og er en del af et fællesskab. Mennesker uden nære relationer har hele 50 % større risiko for at dø af forskellige sygdomme, både psykiske og fysiske. Svend Aage Madsen påpeger også, at initiativet og projektet kun vil blive en succes, hvis det bliver en permanent ordning for deltagerne.

Foreløbig er der kun afsat penge til 2021 men iflg. Inga Benzon er det også kommunens forventning af mændene kan komme på tur til næste år.

Fakta:

Ensomhed i Danmark

  • I Danmark er der et relativt højere dødsfald blandt personer, der er ensomme i forhold til personer, der ikke er ensomme.
  • Blandt ensomme danskere er der 350.000 flere dage med kortvarigt sygefravær og 470.000 flere dage med langvarigt sygefravær i forhold til personer, der ikke er ensomme.
  • Samfundet bruger 2,2 milliarder kroner ekstra til behandling og pleje blandt personer, der er ensomme, i forhold til personer, der ikke er ensomme.

Kilde: Sundhedsstyrelsen, Sygdomsbyrden i Danmark 2016

Kilde: dr.dk. Arkivfoto: Volodymyr Tverdokhlib, Dreamstime.com.

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE