Næsehornsbille, Oryctes nasicornis

Lignende artikler

Næsehornsbillen, Oryctes nasicornis
– besøg fra det ydre rum?

Af Niels Lisborg

Et rumvæsen?
Et rumvæsen?

Engang fik jeg besøg af daværende nabos dreng, der havde fundet et mystisk, hvidt, pulserende væsen. Han var ikke helt sikker på hvad det var, men mente det kunne være en ”alien” – et rumvæsen fra det ydre rum.

Det kunne det mildest talt godt ligne. Et kæmpe larvelignende dyr, der ikke synes at passe ind i den danske fauna. Væsenet kom imidlertid (meget skuffende) ikke fra rummet, men tværtimod nede fra jordens dyb – eller rettere fra møddingens indre. Det var nemlig noget så jordnært som en larve af den store næsehornsbille.

Som erstatning for gamle løvtræstammer har billen fundet ud af at yngle i savsmuldsdynger på savværker, i møddinger og kompostdynger. Efter flere år nede i mørket forvandler den 8-10 cm store larve sig til en af Danmarks største landbiller, der om sommeren kan opleves på brummende vinger i skumringen. Både biller og larver er helt harmløse og gør ingen skade.

Næsehornsbillens mægtige larve kan måle 10 cm. Til højre den voksne bille, hvor hannen kendes på sit horn.
Næsehornsbillens mægtige larve kan måle 10 cm. Til højre den voksne bille, hvor hannen kendes på sit horn.

Den voksne han-bille kendes på ”næsehornet” der får den til at minde om en miniatureudgave af fortidens dinosaurer. Hunnen har kun en mindre spids.

Fakta om næsehornsbillen:

  • Æggene lægges i dødt halvomsat plantemateriale som eksempelvis rådne træstubbe, bunker af savsmuld, døde grene eller kompostbunker.
  • Den lever som larve i 3-5 år hvorefter den forpupper sig i en kokon på størrelse med et hønseæg.
  • Lever som voksen kun i 2 måneder som er juni og juli.
  • Næsehornsbillen og dens larve er planteæder
  • Den er mest aktiv om aften og natten
Tidligere artikelDanmarks sommerfugle
Næste artikelGrævlingen ( Meles meles)
ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,113FansLike
2,498FølgereFølg

Seneste artikler

Boganmeldelse: På sheltertur

På sheltertur. En guide til nære oplevelser i naturen. Læst og vurderet af Niels Dahlin Lisborg Friluftsliv har fået et stigende tag i den danske befolkning....

Naturen i december

December er årets mørkeste tid og dog også måneden, hvor mørket vender og dagene langsomt begynder at tiltage i længde. December er opkaldt efter...

Lav nemt selv brændte mandler over bål eller grill.

Brændte mandler hører normalt julen til, selvom de er lækre året rundt. Den traditionelle juleknas tilberedes ofte udendørs på markeder eller ved boder på...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close