En læser glæder sig over at ulven er tilbage i den danske natur – og spørger hvornår der er størst chance for at opleve ulvehyl?
I 8 år – måske længere, har der igen været ulve i den danske natur. Efter 200 års fravær er det igen muligt at høre lyden at en tudende ulv i det fjerne. Naturen har fået sin storhed igen – og et stref af eventyr og vildmark igen, vil nogle mene. Andre så gerne ulven hen, hvor peberet gror – sammen med ravne og vildsvin med flere.
Ulvens hylen kan under de rette vejrforhold høres over overraskende store afstande. I følge Københavns Universitet (ulveidanmark.ku.dk) så kan ulve i skovklædte områder høre hinandens hyl på op til 10-11 kilometers afstand og i åbne områder helt op til 16 kilometer væk.
Hyler ikke af månen
Hvis du hører en ulv hyle i natten er det ikke månen ulven hyler af – som det ellers er angivet i talrige (tegne)film. Ulven kommunikerer! Ulve kan hyle på alle tider af døgnet, men ofte om aftenen og natten. Her høres ulvene også lettere, da vinden gerne lægger sig henunder aften – og der er tilmed færre andre lyde, der overdøver.
Hør ulven hyle
(Optagelsen er ikke fra Danmark)
I ulveflokken kan alle ulve deltage i det sociale hylekor, men det er de ældste ulve, der oftest hyler. Fra hvalpene kommer frem fra ulvegraven i en alder af ca. tre uger, kan hvalpene også deltage i familiekoret. Varigheden af de fælles ulvekoncerter stiger med flokstørrelsen. Større ulveflokke giver længere koncerter.
Ulvens hylen har især tre formål
Generelt tjener ulvenes hyl tre formål:
(1) At fortælle ulveflokkens medlemmer, hvor gruppen befinder sig, så adskilte individer lettere kan finde gruppen.
(2) At fortælle andre ulveflokke om gruppens tilstedeværelse, dels for at holde fremmede ulve på afstand og for at fortælle at dette ulveterritorium er besat.
(3) At klargøre til jagt; ulve hyler ofte, før de begiver sig ud på jagt sammen. Hylene motiverer sandsynligvis andre i flokken til at begive sig med ud på jagt.
Białowieża-urskoven er en stor nationalpark på grænsen mellem Polen og Hviderusland, hvor man fra polsk side har lavet en grundig undersøgelse af den europæiske ulvs hyleadfærd. Det viste sig her, at ulvene især brugte hylene i tre situationer: Til kommunikation (over store afstande) mellem midlertidigt adskilte flokmedlemmer (43% af tilfældene), når flokken lige var blevet forenet (18%), og før flokken begav sig ud på en jagt (22%). Kun 2% af gangene var hylene rettet mod en naboflok. Det ser derfor ud til at at ulvene især bruger hyl til intern kommunikation inden for flokken.
Sene august-aftener er højsæson for ulvehyl
Den 5-årige undersøgelsen af Bialowieza-ulvene viste, at ulvene hyler året rundt, men 58% af hyleaktiviteten lå i perioden juli-oktober, hvor august topper med mest hyleaktivitet. Ulvene i Bialowieza kunne hyle på stort set alle tider af døgnet, men gjorde det især mellem kl. 18 og 24. Om det samme er gældende for danske ulve har vi på NaturGuide.dk endnu ikke kunne finde kilder om.
/JN
Kilder: Københavns Universitet/ulveidanmark.ku.dk, wolf.org. Lydoptagelse: orangefreesounds.com.