Præcisionsjagt efter et usynligt bytte.

Lignende artikler

Rød ræv
Når sneen skjuler byttet for øjnene, må ørerne tage over. Foto: Jim Cumming, Dreamstime.com.

Rævens mesterlige musespring.

Selvom vinteren, i følge kalenderen, egentlig er slut, så er marts-landskabet klædt i hvidt. Markmusene har det fint med sneen og baner sig igennem med lange gange under sneskorpen. Her er de skjult for musvågens skarpe blik og uglernes natsyn – og under dække af sneen kan de finde frem til jordbundens spisekammer i form af nedfalden frø, nødder m.m.

Den røde musejæger.
En af de helt store musejægere – ræven, har dog et helt andet våben i jagten på mus. Selv om ræven ikke kan se musene, så har den en helt fantastisk høresans!

Musespring! Ræven kan jage usynligt bytte under sneen ved hjælp af sin gode høresans. Foto: Klaugab, Dreamstime.com.

Af og til kan man ud over åbne vidder være heldig at se en ræv på musejagt. Ræven står anspændt og lytter – og drejer måske hovedet lidt for at fastslå lydens præcise position – en svag puslen under sneen, der aldrig vil blive registreret af et menneskeøre.
Pludselig sætter ræven i et vældigt spring – og lander præcist med forpoterne flere meter fremme. Haps! Den intetanende mus, der i falsk tryghed under sneen var optaget af nogle spiselige rødder, befinder sig pludselig i rævens gab!
Ræven kan opfange lyden af puslende mus under sneen på lang afstand og med et langt spring ”musespringet”, kan den ramme en mus under sneen 3-4 meter fremme.

Ræven med en markmus i gabet. Foto: Valeriy Kirsanov, Dreamstime.com.

Snart begynder de tiltagende dage og forårsolen at fortrænge sneen. Så er det slut med dække for markmusene, der i stedet må bevæge sig i forsigtige spring og spurt mellem vegetationen.
For ræven er det snart hvalpetid – og her skal der bruges mange mus til at mætte de sultne munde.
/NL

Kilder: Dansk pattedyrforening.

ANNONCE
Annonce

Seneste artikler

ANNONCE
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close