Rævens mesterlige musespring.
Selvom vinteren, i følge kalenderen, egentlig er slut, så er marts-landskabet klædt i hvidt. Markmusene har det fint med sneen og baner sig igennem med lange gange under sneskorpen. Her er de skjult for musvågens skarpe blik og uglernes natsyn – og under dække af sneen kan de finde frem til jordbundens spisekammer i form af nedfalden frø, nødder m.m.
Den røde musejæger.
En af de helt store musejægere – ræven, har dog et helt andet våben i jagten på mus. Selv om ræven ikke kan se musene, så har den en helt fantastisk høresans!
Af og til kan man ud over åbne vidder være heldig at se en ræv på musejagt. Ræven står anspændt og lytter – og drejer måske hovedet lidt for at fastslå lydens præcise position – en svag puslen under sneen, der aldrig vil blive registreret af et menneskeøre.
Pludselig sætter ræven i et vældigt spring – og lander præcist med forpoterne flere meter fremme. Haps! Den intetanende mus, der i falsk tryghed under sneen var optaget af nogle spiselige rødder, befinder sig pludselig i rævens gab!
Ræven kan opfange lyden af puslende mus under sneen på lang afstand og med et langt spring ”musespringet”, kan den ramme en mus under sneen 3-4 meter fremme.
Snart begynder de tiltagende dage og forårsolen at fortrænge sneen. Så er det slut med dække for markmusene, der i stedet må bevæge sig i forsigtige spring og spurt mellem vegetationen.
For ræven er det snart hvalpetid – og her skal der bruges mange mus til at mætte de sultne munde.
/NL
Kilder: Dansk pattedyrforening. Featured foto: Jim Cumming, Dreamstime.