Lyden af sommer i byen.
Egentlig er det en bjergfugl – mursejleren. Den var oprindeligt tilknyttet klipperige områder, hvor reden blev placeret højt oppe i klipperevner. Mursejleren yngler stadig i stejlt klippeterræn, men udbredelsesområdet er udvidet til i dag også at omfatte kunstige “klipper” som højhuse i storbyerne. I store dele af Europa har mursejlerne indtaget byerne, hvor klipperne er erstattet af høje etagehuse. Med høje, hvinende skrig sejler fuglen omkring de høje mure.
Mursejleren ligner lidt en svale, men er ikke i familie med disse. De har dog til fælles at de lever af insekter og jager dem i luften i høj fart.
Lever og sover i luften.
Mursejleren er helt tilpasset et liv i luften. Fuglens ben er så korte, at den ikke kan bevæge sig på jorden eller sidde på grene. Dens latinske navn apus kommer fra græsk og betyder ”uden ben”. Mursejlere, der nødlander på jorden har meget vanskeligt ved at lette igen uden hjælp.
Fuglen tilbringer så vidt muligt størstedelen af sit liv i luften. Mursejleren sover sågar i luften.
Sommergæster fra Afrika.
Mursejlerne er sommergæster i Danmark. De ankommer sent om foråret fra det sydlige Afrika og allerede i august flyver de mod Afrika igen. Nogle stikker endda mod syd allerede sidst i juli. For mange er lyden af skrigende mursejlere også lyden af sommer og ferie – enten om man er i København, Paris eller Rom.
I høj fart flyver de skrigende fugle mellem højhustagene og bidrager med den sommerlige lydkulisse mange sikkert kender.
Mursejleren kan flyve langt efter insekter.
Er den danske sommer våd, blæsende og regnfuld kan det knibe med flyvende insekter højt på himlen – og dermed mursejlernes fødegrundlag. I sådanne tilfælde kan mursejlerne, der både er dygtige og hurtige flyvere, godt finde på at stikke kursen mod bedre vejrforhold. Således kan vores mursejlere godt flyve et par dage over Polen for at æde insekter, inden de vender tilbage til Danmark.
/MR
Kilde: Naturhistorisk Museum, dof.dk. Lydoptagelse: Elias A. Ryberg/xeno-canto.org.