Mister man mest kropsvarme gennem hovedet?

Dit varmetab er størst fra hovedet! Den påstand kan findes på mange sider om friluftsliv, hvor varmetabet fra et utildækket hoved angives til op mod 75 %. Det er imidlertid en sejlivet myte.

Varmetabet fra hovedet er ikke større end fra resten af kroppen. Myten om at hovedet afgiver særligt meget varmetab fra din krop stammer angiveligt fra en undersøgelse i det amerikanske militær tilbage i 1950'erne. Det amerikanske forsvar testede og lavede forsøg med overlevelsesdragter til brug i arktisk klima. Soldaterne var tildækkede i en varmeisolerende dragt fra halsen og ned – og derfor skete størstedelen af soldaternes varmetab naturligt nok fra hovedet.
Af U.S. Army Field Manual fremgik det i årevis at 40 til 45 procent af kropsvarmen mistes gennem hovedet. Nyere undersøgelser angiver dog at varmetabet gennem hovedet er 7-10 % svarende proportionelt til den andel hudoverflade som hovedet udgør af kroppen.

Myten forstærkes formentlig af, at ører og næse er mere kuldefølsomme end arme og ben, så varmetabet opleves kraftigere uden at være det.
10 % varmetab er dog ikke uvæsentligt, så husk stadig huen når det er koldt derude.
/NL

Kilde: British Medical Journal, Livescience.com, bodymybody.com.

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE