Mister man mest kropsvarme gennem hovedet?

Lignende artikler

Dit varmetab er størst fra hovedet! Den påstand kan findes på mange sider om friluftsliv, hvor varmetabet fra et utildækket hoved angives til op mod 75 %. Det er imidlertid en sejlivet myte.

Varmetabet fra hovedet er ikke større end fra resten af kroppen. Myten om at hovedet afgiver særligt meget varmetab fra din krop stammer angiveligt fra en undersøgelse i det amerikanske militær tilbage i 1950'erne. Det amerikanske forsvar testede og lavede forsøg med overlevelsesdragter til brug i arktisk klima. Soldaterne var tildækkede i en varmeisolerende dragt fra halsen og ned – og derfor skete størstedelen af soldaternes varmetab naturligt nok fra hovedet.
Af U.S. Army Field Manual fremgik det i årevis at 40 til 45 procent af kropsvarmen mistes gennem hovedet. Nyere undersøgelser angiver dog at varmetabet gennem hovedet er 7-10 % svarende proportionelt til den andel hudoverflade som hovedet udgør af kroppen.

Myten forstærkes formentlig af, at ører og næse er mere kuldefølsomme end arme og ben, så varmetabet opleves kraftigere uden at være det.
10 % varmetab er dog ikke uvæsentligt, så husk stadig huen når det er koldt derude.
/NL

Kilde: British Medical Journal, Livescience.com, bodymybody.com.

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,115FansLike
2,501FølgereFølg

Seneste artikler

Gråsisken på gennemrejse

Med ét bliver trækronerne levende. Finkefugle i hundredetal går synkront på vingerne henover birkesumpen. Det er gråsiskener fra nord på gennemrejse! Af Marianne Riis Vi...

Boganmeldelse: På sheltertur

På sheltertur. En guide til nære oplevelser i naturen. Læst og vurderet af Niels Dahlin Lisborg Friluftsliv har fået et stigende tag i den danske befolkning....

Naturen i december

December er årets mørkeste tid og dog også måneden, hvor mørket vender og dagene langsomt begynder at tiltage i længde. December er opkaldt efter...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close