Majdag ved Skjernåen

Forfatteren og rejseskribenten Thomas Lindy Nissen har besøgt Kirgisistans bjergegne og oplevet kirgisernes storslåede natur og særprægede skikke. Nu er tiden kommet til at gengælde gæstfriheden og den unge kirgiser Talantbek har fået muligheden for at besøge Thomas i Danmark. Det er bl.a. blevet til et besøg ved Skjernåen – Danmarks vandrigeste å, der hvor Skjern Å-laksen slår ringe i vandet. 
Kirgiseren Talantbek på besøg ved Skjernåens vand. For Talantbek er lystfiskeri meget andet end hug og fangst. Naturen, vejret, vinden, stilheden, fuglene og spændingen er lige så vigtige ingredienser.

Af  Thomas Lindy Nissen
Det er maj, solen skinner, og Skjern å laksen er helt sikkert at finde under den grågrønne overflade med de utallige strømhvirvler.
Blot et par hundrede meter fra Talantbek ligger en knopsvane på reden. Om nogle uger vil et kuld af disse ”grimme ællinger” sikkert snadre omkring i fladvandet mellem de to å-løb, men for nu er der altså stadig ro på.

Talantbek er fra det lille Centralasiatiske land Kirgisistan, han er bidt af lystfiskeri og da muligheden for en fiskedag ved Skjern å bød sig, slog han straks til. Der skal dog både held og dygtighed til, hvis man skal fange en af de imponerende vandrefisk … og det kniber lidt med heldet denne dag for den gode kirgiser. Men for Talantbek er lystfiskeri meget andet end hug og fangst … naturen, vejret, vinden, stilheden, fuglene og spændingen er lige så vigtige ingredienser.

Det danske landskab byder hverken på bjerge eller dybe kløfter. Landet ved Skjernåen storslået på sin egen måde med sine åbne, flade vidder og frie, ubrudte himmel.
Det danske landskab byder hverken på bjerge eller dybe dale, men landet ved Skjernåen er storslået på sin egen måde med sine åbne, flade vidder og frie, ubrudte himmel.

Skjern å laksen, som han fisker efter er helt unik. Rent genetisk er den enestående og findes globalt set kun i Skjern Å systemet. I over 10.000 år har netop denne laksestamme fundet vej fra verdenshavene og til Skjern å for at yngle. Og ud over at laksen er helt speciel, så smager den også dejligt …

Da Talantbek efter en resultatløs dag pakker fiskestangen sammen, passerer en af engenes andre fiskere lavt henover ham. At skarven vil opnå fangst denne dag, er der nok ingen tvivl om, og at den unge Kirgiser har nye fantastiske fortællinger at fortælle til universitetskammeraterne i Kirgisistans hovedstad, Bishkek, er der nok heller ikke tvivl om …
tln@jagtrejsefeber.dk

 

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE