Mælkebøtter – til sjov og salat

Lignende artikler

Af Lisbeth Kümmel.

Fandens mælkebøtte
Almindelig Mælkebøtte (Taraxacum officinale) betegnes også Fandens Mælkebøtte eller af og til for Løvetand. Det botaniske navn ses af og til som Taraxacum vulgare. Den tilhører Kurvblomst-familien, og den er en toårig urt med tydelig, hvid mælkesaft. Mælkebøtter regnes ofte for ukrudt kaster og til mange haveejeres ærgelse, er mælkebøtten ikke så let at få bugt med, da den forplanter sig både via rødder og frø.

Mange arter – og mange i én
I Danmark findes der ca. 200 arter af mælkebøtter.
Den producerer store mængder af pollen og nektar, hvilket gør, at bier og andre insekter ofte er på besøg i den gule blomst. I foråret kan marker og enge farves gule af tusinder af mælkebøtter. Et syn for guder! Et blomsterhoved indeholder i virkeligheden mange blomster. Hver griffel tilhører hver sin blomst! Prøv at tæl, hvormange blomster der er i en plante.

Spiselig

Både blomsten, bladene og rødderne er spiselige. Bladene kan bruges i salat og som te og indeholder store mængder a-vitamin og desuden c-vitamin. De første spæde blade er dog de bedste, da de smager mindre bittert.
Blomstens kronblade kan f.eks. bruges som pynt i salaten. Blomsterne kan endda også bruges til fremstilling af vin og likør.

Både blomsten, bladene og rødderne er spiselige. Blomstens kronblade kan f.eks. bruges som pynt i salaten.
Både blomsten, bladene og rødderne er spiselige. Blomstens kronblade kan f.eks. bruges som pynt i salaten.

Til sjov og fantasi

Brug mælkebøtten til lidt sjov ved evt. at holde en konkurrence om, hvem der kan flette den længste krans af blomsterne med stængel. For de mindre børn kan anbefales at bruge et stykke ståltråd, hvorpå blomsterhovederne spiddes. Herefter kan ståltråden formes til f.eks. en krans eller et hjerte. Kun fantasien sætter grænser.

Mange i én. Mælkebøtten blomstrer normalt fra april – nogle gange tidligere. Meget talrig i maj. Et hoved indeholder i virkeligheden mange blomster. Hver griffel tilhører hver sin blomst. Prøv at tælle hvormange blomster, der sidder på én mælkebøtte. Kranse af mælkebøtter er dekorative og lette at binde p.g.a. de lange stængler.

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,114FansLike
2,499FølgereFølg

Seneste artikler

Boganmeldelse: På sheltertur

På sheltertur. En guide til nære oplevelser i naturen. Læst og vurderet af Niels Dahlin Lisborg Friluftsliv har fået et stigende tag i den danske befolkning....

Naturen i december

December er årets mørkeste tid og dog også måneden, hvor mørket vender og dagene langsomt begynder at tiltage i længde. December er opkaldt efter...

Lav nemt selv brændte mandler over bål eller grill.

Brændte mandler hører normalt julen til, selvom de er lækre året rundt. Den traditionelle juleknas tilberedes ofte udendørs på markeder eller ved boder på...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close