Måske håb for Yggdrasil – asketræet.

Lignende artikler

Asketræ
Måske håb for danske asketræer? Foto: Jean-Pol Grandmont, CC BY-SA 3.0, Wikipedia.

Ask (Fraxinus excelsior) er vidt udbredt i Danmark, hvor den har en tusindeårig lang historie, men i de senere år har en sygdom kendt som “asketoptørre”, angrebet de fleste asketræer herhjemme. Nu er der måske alligevel håb for asketræet i Danmark. En bevoksning i Randers har nemlig vist sig særlig modstandsdygtig mod sygdommen.

I nordisk mytologi er Yggdrasil (også kendt som livets træ) et vældigt asketræ, men i de senere år har askens fremtid i Danmarks skove været usikker.

Asketoptørre også kaldet askesyge, er en plantesygdom, som angriber og dræber asketræer. Sygdommen spredes meget hastigt, og der kendes ikke nogen virksom kur mod den. Sygdommen skyldes efter alt at dømme en svampeinfektion, som angriber asketræer. Sygdommen kan spores tilbage til 1996, hvor tilbagegangen af ask har været et udbredt problem for skovsundheden i Polen og Litauen. I Litauen er over 30.000 ha skov påvirket. I visse områder er omkring 1/3 af aske-bevoksningerne døde, mens kun 2% af de litauiske asketræer er sygdomsfrie.

Håbet kommer fra en bevoksning i Randers.
Nu er der dog måske alligevel håb for de danske asketræer. Det oplyser Naturstyrelsen. En frøplantage i Randers har vist sig, som den første i Danmark, at have særlige evner til at modstå sygdommen. Det betyder, at frø fra disse træer kan være med til at opbygge nye askeskove herhjemme.

Askeskove er rige på dyr- og planter.
Ask vokser gerne på fugtig bund i skov og krat og dens blade tillader masser af sollys at slippe igennem. Derfor vokser der gerne en mængde forskellige vækster under en højskov af asketræer. Faktisk er askemoser en af de skovtyper med højest biodiversitet i Danmark.
/MR

Kilde: Naturstyrelsen, Wikipedia.

Seneste artikler

Boganmeldelse: På sheltertur

På sheltertur. En guide til nære oplevelser i naturen. Læst og vurderet af Niels Dahlin Lisborg Friluftsliv har fået et stigende tag i den danske befolkning....

Naturen i december

December er årets mørkeste tid og dog også måneden, hvor mørket vender og dagene langsomt begynder at tiltage i længde. December er opkaldt efter...

Lav nemt selv brændte mandler over bål eller grill.

Brændte mandler hører normalt julen til, selvom de er lækre året rundt. Den traditionelle juleknas tilberedes ofte udendørs på markeder eller ved boder på...
ANNONCE
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close