Lav hjemmelavede skumfiduser!

Ristede skumfiduser er en traditionel bålhygge-aktivitet i mange engelsktalende lande.

Sådan laver du let dine egne skumfiduser.

“En skumfidus anbringes på et spyd og ristes forsigtigt over ilden. Dette skaber en karamelliseret ydre kant på skumfidusen, imens den indeni bliver blød og nærmest flydende…”

Familiehygge omkring bålet. Foto: Marianne Riis/NaturGrafik.dk.

En populær grill- og bålaktivitet i England, USA, New Zealand og Australien er ristede marshmallows over bål. Herhjemme bedre kendt som skumfiduser. En skumfidus anbringes på et spyd og ristes forsigtigt over ilden. Dette skaber en karamelliseret ydre kant på skumfidusen, imens den indeni bliver blød og nærmest flydende.
Jeg er aldrig helt selv blevet fanget af det med ristede skumfiduser, men ungerne elsker det og synes det er sjovt og hyggeligt. Det er nok kombinationen af slik og hyggen omkring bålet – og måske inspirationen fra amerikanske børne- og ungdomsfilm?
Men hvorfor så ikke selv lave skumfiduserne? Så ved man at de indeholder rene råvarer uden tilsætningsstoffer! Det er nemt og børnene kan være med.
Her kommer en nem opskrift som man selv kan variere efter smag og lyst.

Det er også populært blandt børnene med skumfiduser i en kop varm kakao – eller måske lidt sødt i bålkaffen? Foto: Ivandzyuba/Dreamstime.com.

Ingredienser:

  • 400 g sukker.
  • Kornene fra 1 stang vanilje.
  • 200 g flormelis.
  • 20 blade husblas.
  • 2 dl. Vand (hvis der skal smag på kan der bruges forskellige slags saft i stedet for).
  • Start med at lægge husblassen i koldt vand så den bliver blød.
  • Tag lidt af sukkeret fra til vaniljekornene.
  • Kom det resterende sukker i en gryde sammen med vand (eller saft) og bring det i kog.
  • Skrab vaniljekornene ud af stangen og bland det med sukkeret du har taget fra.
  • Tilsæt det resterende sukker med vaniljekornene i gryden og lad det småkoge omkring 15 min.
  • Herefter tages husblassen op af vandet (vrid det værste vand af) og kommes i gryden.
  • Rør rundt indtil det er smeltet.
  • Tag gryden af varmen og lad det køle i ca. 5 min.
  • Imens sukkermassen afkøler lidt, drysses et tykt lag flormelis i bunden af en bradepande (det er nemmest at få jævnt med en si).
  • Nu skal sukkermassen piskes i lang tid. Jeg bruger en køkkenmaskine ved en af de højeste indstillinger i omkring 20 min, men en håndmixer kan også gøre arbejdet.
    Når det er færdigt er det en luftig og noget køligere masse som minder lidt om pisket æggehvide.
  • Massen hældes over i bradepanden. Fordel det jævnt (det er en meget klistret masse så en dejskraber er hjælpsom).
  • Et tykt lag flormelis drysses nu ud over massen og det hele stilles til afkøling til det er helt koldt.
  • Hvis du ikke vil skære i din bradepande kan du vende den kolde masse ud på bordet, et skærebrædt eller hvad du ellers har. Blot strø lidt flormelis ud først inden vender det ud af bradepanden.


Jeg synes at det er nemmest at udskære skumfiduserne med en pizzakniv. En saks eller kniv med lidt olie kan også bruges, men med pizzahjulet går det som en leg. Når massen er skåret i passende størrelser vendes de igen i flormelis, da de ellers er lidt klistrede.

Hvis du ikke er komfortabel med husblas som jo fremstilles af dyr, kan du i stedet for bruge gelatine-produktet, agar-agar som er fremstillet af tang. Det kan købes på nettet og i de fleste helsekostbutikker.

Featured foto: Ivandzyuba/Dreamstime.com.

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE